Foto: EPA/JOHN G.MABANGLO

Rudisha och Bolt bjöd på stor show

Usain Bolt visade med eftertryck att han är världens bästa sprinter och vann också 200 meter. Men det var världens bästa medeldistansare som imponerade allra mest. David Rudisha slog sitt eget världsrekord när han löpte hem guldet på 800 meter.

Att David Rudisha är världens bästa medeldistansare visste vi. Att han skulle vinna OS-guldet på 800 meter var givet. Men sättet han gjorde det på var snudd på ofattbart.

Kenyanen inledde sin vana trogen starkast och tog täten direkt. Sen drog han i fascinerande stil ifrån resten av fältet innan han sololöpte i mål på 1.40,91, en förbättring av hans två år gamla världsrekord med en tiondels marginal.

Han har redan kallats ”Pride of Africa”, ”Track Master” och ”King David”. Nu lystrar han också till namnet ”OS-vinnare”, efter en final där han var i en klass för sig. Det trots att det också bakom honom gick undan i OS-finalen. 18-årige Nijel Amos från Botswana tog silver på nya juniorvärldsrekordet 1.41,73 och kenyanen Timothy Kitum vann brons samtidigt som hans landsman löpte hem nationens andra guld i London-OS.

Segraren är den kompletta medeldistansaren, och hans gener är minsann de rätta. Rudisha tillhör Maasaifolket som genom åren gett världen många briljanta löpare. Hans pappa Daniel Rudisha var med i Kenyas lag som vann OS-silver på 4x400 meter 1968 och hans friidrottande mamma Naomi hade 400 meter häck som bästa sträcka.

Rudishas talang för just 800 meter upptäcktes när han var 15 år gammal. Snabbt var han uppe i världstäten, men vägen till ära och berömmelse var inte spikrak. Rudisha var skadad 2008 och misslyckades med att ta sig till OS i Peking. 2009 floppade han i VM Berlin och gick inte ens till final på 800 meter.
Men åren efter det har han varit i en klass för sig.

2010 tog han över världsrekordet. 2011 blev han världsmästare. Och 2012 lyckades han med en fenomenal dubbel. OS-guldmedaljör – på ny världsrekordtid.
Jamaicansk dominans

Den uppvisningen var svår att överträffa – till och med för Usain Bolt. Jamaicanen upprepade sin dubbel från OS i Peking då guldmedaljören på 100 meter också vann finalen på 200 meter. Bolt fick en bra start och ledde från start till mål. Till synes en smula avstannande vann han på 19,32, tretton hundradelar från hans eget världsrekord och två hundradelar långsammare än hans segertid i OS för fyra år sedan.

200 metersfinalen blev en total jamaicansk uppvisning. Landet från Karibien tog en trippelseger då Yohan Blake vann silver på 19,44 medan Warren Weir knep bronset med nya personliga rekordet 19,84.

Det lär dansas på gatorna i Jamaicas huvudstad Kingston i helgen. Liksom i David Rudishas hemstad Kilgoris i Kenya.