Foto: Lehtikuva/AFP Photo

Bolt söker nya utmaningar

Usain Bolt tror inte att han tävlar om en tredje dubbel på 100 och 200 meter i OS i Rio de Janeiro 2016. – Min tid är sannolikt förbi då, sade Bolt efter att ha tagit guldet på 200 meter i London-OS.

Då Bolt säkrade sin andra raka OS-dubbel innebar det samtidigt att han nu är i ett mellanläge i karriären.

– Mitt mål var att bli en legend. Nu måste jag fundera vad som motiverar mig i framtiden – kanske fotboll, skämtade Bolt.

Han förväntar sig inte att favoritlaget Manchester Uniteds manager Alex Ferguson eller det jamaicanska cricketlagets tränare skulle ta kontakt, även om Bolt också gärna skulle testa på cricket någon dag. Karriären fortsätter med spikskorna på fötterna.

– Jag ska inte ens bli medlem i det jamaicanska bobsleigh, sade Bolt med ett skratt.

Världsrekordmannen vill ha nya utmaningar, men vet inte vad det innebär.

– Ids inte ens fråga om 400 meter, sade Bolt om grenen som många föreslagit.

Längdhopp då?

– Det är en gren jag alltid velat pröva på.

Vill bli förälskad

Under den gångna olympiaden har Bolt inneburit en revolution för herrarnas 100 och 200 meter. Då Michael Johnson vid på den supersnabba banan i OS i Atlanta 1996 vann OS-guld på 200 meter med tiden 19,32 ansåg de flesta att resultatet var evigt, oslagbart.

Då Bolt i London tangerade den tiden var många lite besvikna. Hans världsrekord på sträckan är redan 19,19.

Bolts utveckling har också lett till dopningsmisstankar. Sprinterlegenden Carl Lewis framförde sina misstankar redan efter Peking-OS, vilket fortfarande får Bolt att se rött.

– Jag har tappat all respekt för Carl Lewis, sade Bolt.

– Han vill bara dra till sig uppmärksamhet.

Visst njuter också Bolt av uppmärksamheten. Men spikskorna står stadigt på jorden, han går inte med på att jämföra sig själv med stormän som boxaren Muhammad Ali eller reggaestjärnan Bob Marley.

Då en italiensk reporter frågar Bolt vilken sorts kvinna den bästa sprintern i världen skulle vilja ha i sitt liv är svaret inte heller högtravande.

– Jag vill bli förälskad. Något annat spelar inte så stor roll, sade Bolt med ett leende.