Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho. Emma Kanerva och Mikaela Lindh.

Kanerva och Lindh ute ur dressyrtävlingen

Det gick inte att ta miste om hur nöjd Emma Kanerva var efter OS-insatsen i Grand Prix Special. Kanerva log brett – hon och hästen Spirit gjorde sitt bästa GP Special någonsin och resultatet blev rekordet 71,889 procent av maxpoängen i dressyrtävlingen i Greenwich Park på tisdagen. Hon slutade 22:a, då de 18 bästa gick till Grand Prix Kür.

Av Mikaela Lindhs kroppsspråk gick det däremot att utläsa besvikelse. Mas Guapo missade i galoppbytena och misstagen sänkte poängen till 69,016, det vill säga långt ifrån målet. Hon kom 30:a.
Kanerva var nöjd. Hon tränade på seriebyten ännu i måndags.

– Nu gjorde vi en felfri insats. Det ville jag uppnå och det fick jag, sade Kanerva.

– Jag har fått träna som hemma. Jag hade en säker känsla inför tävlingen.

Spirits passage gick bra men i piaff kan hästen ännu förbättra sig.

– Den kanske tröttnade lite i piaff men växlingsfelen fick vi bort och det är jag nöjd över.

Det var andra gången Kanerva red det gällande Grand Prix Special-programmet med Spirit, eller Sini som hon kallar hästen. Hon red programmet första gången i Aachen i början av juli.

Den nervositet som ekipaget kände försvann i och med den första tävlingen, det vill säga Grand Prix i torsdags.

– Nervdallret försvann med den första tävlingen. Allt det här är bara plus. Vi fick njuta av banan. Det var samma sorts kittlande känsla som tidigare men jag var inte särskilt nervös mera. Jag ville ut och rida och korrigera de där misstagen och det lyckades jag med, betonade Kanerva.

Ingen stor besvikelse

Mikaela Lindh visste att bara en perfekt insats ger henne och Mas Guapo en plats i Grand Prix Kür. Hon och hästen lyckades inte.

– Vi gjorde tråkiga fel. Hästen var ganska spänd. Kanske de här lediga dagarna här emellan var för mycket, sade Lindh fundersamt.

– Vi gjorde fel i galoppbytena. Hästen kändes mycket bra och jag kände mig bra under hela programmet men vi kan göra bättre ifrån oss.

Lindh ansåg att tisdagens insats i London inte var det bästa hon och Mas Guapo kan visa upp. Det var ändå ingen jättestor besvikelse.

– Jag vet att vi hade kunnat komma upp till 71 procent. Men vi fick inte komma in och rida och bekanta oss med banan under mellandagarna. Det är ganska viktigt för hästarna trots att de redan varit inne på banan tidigare och i princip vet hur det är där ute.

Men trots allt gav OS en positiv känsla.

– Det har gått bra för oss och stämningen har varit otroligt fin. Vi har lärt oss mycket. Det jag önskar är att det inte skulle ha varit så många dagar mellan de här två tävlingarna så att hästen skulle ha hållit sig mer taggad.