Foto: LEHTIKUVA/Jussi Nukari

HJK:s skadeläge klarnar i dag

Med två dagar kvar till vad som kunde kallas årets match är HJK:s skadeläge oklart.

Slutresultatet efter den första matchen i dubbelmötet mot skotska Celtic var positivt. HJK klarade av att stå emot på bortaplan och flyttade fram avgörandet i Champions League-kvalet till onsdag. Skadesaldot är däremot inte lika positivt.

– Det kan hända att det är en överraskning för medierna men i slutändan kan vi inte välja spelare utan vi måste se vilka som är tillräckligt friska för att spela. Så många smällar blev det i matchen mot Celtic, säger Antti Muurinen efter matchen mot VPS på lördag.

Nu ska läkarna hjälpa Muurinen att räta ut några frågetecken. Bland annat ska Juho Mäkeläs baklår magnetröntgas i dag på morgonen.

– Enligt läkarna behöver det inte vara frågan om en allvarlig skada, säger Muurinen.

Också målgöraren Rasmus Schüller fick kliva av planen i den första delen av dubbelmötet.

– Schüllers situation klarnar först i morgon. Hans läge är besvärligt, så vi får se, säger Muurinen utan att avslöja vad som hänt mittfältaren.

Väljer kvalsatsning
Av säkerhetsskäl nötte också Berat Sadik bänken under genrepet på lördag, då knäskadan som höll honom borta i fyra månader gjorde sig påmind. Även om det är viktigt för Helsingforslaget att vinna den inhemska ligan tvekar Muurinen inte på att spara på spelarkrutet i ligamatcherna för att få fyr på spelet i de internationella kvalmatcherna.

– I det här skedet väljer jag kvalet. Jag har varit med i Champions League en gång. Genom att lyckas är vi en match från att kvala in i Champions League. Det här är så nära att jag kommer att satsa allt, säger Muurinen.

Lördagens match visar den tydliga skillnaden mellan fjolårets HJK och årets. Medan nyckelspelarna fick vila mellan kvalen lekte lagets reserver omkull gästerna från Vasa med 3–0 i fjol. I år slutade mötet oavgjort. I rättvisans namn bör ändå påpekas att fyra spelare satt bänkade på grund av spelförbud.

– Skillnaden mellan lagen i fjol och i år är stor. Jag måste alltid svara på den här frågan och jag svarar gärna. Tio spelare försvann, tre till Bundesliga, en till Schweiz och en till Belgien. Jari Litmanen och Aki Riihilahti har slutat sina karriärer. Hålet är så stort att det självklart påverkar, säger Muurinen.