Foto: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/William WEST

En start för historieböckerna

Det var dagen och starten som Tapio Nirkko hade väntat på i fyra år. Den känslan delade han med Ben Ainslie, som tagit otroliga fyra OS-guld i fyra raka olympiska spel.

Britten Ben Ainslie har deltagit i fem OS och seglat hem medalj i lika många. I de fyra senaste har valören varit guld. Den färskaste segern, gårdagens i finnjolle, fick Ainslie uppleva på hemmaplan inför en entusiastisk publik.

– Efter sex starter såg läget inte så ljust ut men jag lyckades vända på steken och gjorde allting rätt då det gällde. Det här är ett av de svåraste ställen jag seglat på och jag vill aldrig göra det igen, säger Ainslie till BBC.

Ainslie gick en duell mot dansken Jonas Høgh-Christensen i finalen och visade prov på sin rutin genom att bevaka dansken – vilket var hans enda uppgift för att säkra guldet. Sagt och gjort. Ainslie höll Høgh-Christensen bakom sig, placerade sig själv nionde medan dansken blev tionde och jumbo, vilket var allt britten behövde göra för att fira OS-guld nummer fyra.

Guld nummer fem tänker Ben ­Ainslie inte vara med och tävla om.

– Man ska aldrig säga aldrig men min kropp klarar inte det här längre så i Rio kommer ni inte att se mig. Det här är rätt ställe och rätt sätt att tacka för mig.

För Tapio Nirkko avslutades OS-regattan inte i lika ljusa tecken. Inför medaljracet låg Nirkko sjunde, men gårdagens åttondeplats fällde honom till tionde i sammandraget.

– Jag kan inte vara nöjd i och med att det första målet var att tävla om medalj och det andra att kamma hem en poängplats, säger Nirkko.