Foto: LEHTIKUVA/AFP PHOTO /FRANCOIS XAVIER MARIT

Phelpsmatematik: 18+2+2=22

Att han skulle avsluta med något annat än guld var otänkbart. Nu tackar alla tiders olympier för sig. Michael Phelps lämnar OS-scenen med 18 guld och totalt 22 medaljer.

Räknar man ihop de senaste tio senaste olympiska sommarspelen har Finland totalt vunnit 17 guldmedaljer. Michael Phelps har 18.

I Indien bor 1,25 miljarder människor. Sammanlagt har nationen genom tiderna tagit hem 22 OS-medaljer. Lika många som Michael Phelps.

Om Michael Phelps vore ett självständigt land skulle han finnas på en 54:e plats i alla tiders medaljtabell, med 150 länder bakom sig.

Men nu är det slutsimmat. Karriären är över, och jublet i simarenan i London visste inga gränser när fenomenet gjorde sin sista start som en del av USA:s kvartett i finalen på 4x100 meter medley som avslutade OS-simningarna.

USA:s seger säkerställer att Phelps också blir Londonspelens främsta idrottare räknat i antal medaljer. Trots en del besvikelser under veckan åker Baltimore-sonen hem med fyra guld och två silver. Sammanlagt under sin olympiska karriär är saldot arton guld, två silver och två brons.

– Min start på tävlingarna var inte vad jag hade hoppats på, men jag blev starkare mot slutet och kunde avsluta med två individuella guld. Bättre än så kunde det inte ha slutat, jag är väldigt nöjd med hur allt utvecklade sig, säger Phelps.

Utvecklingen går framåt
Att USA skulle avsluta med seger i medleystafetten var allt annat än oväntat. En amerikansk kvartett har aldrig förlorat på sträckan i OS-sammanhang och bara en titt på laguppställningen visade varför USA var jättefavoriter också nu. Vinnaren på 100 meter ryggsim i London, Matt Grivers, skötte första sträckan. Bronsmedaljören på 100 meter bröstsim, rutinerade Brendan Hansen, tog över. Sedan var det Phelps tur, färsk OS-etta på 100 meter fjäril, innan guldmannen på 100 meter fritt, Nathan Adrian, fixade ankarsträckan.

Till slut vann USA på tiden 3.29,35, närmast före Japan och Australien . Phelps fick avsluta som en vinnare och kan ge över scenen åt nästa generation.

– Grenen har ändrats under min karriär. Nu finns det en massa unga killar som kan ta sporten till nästa nivå. Det är stort för mig att ha fått vara en del av den utvecklingen, säger Phelps.

En i det nya gardet är 20-åriga kinesen Sun Yang, som under det sista finalpasset krossade allt motstånd på 1 500 meter fritt och vann på imponerande nya världsrekordtiden 14.31,02.

På damsidan dominerar nya namn för fullt. Londonspelens främsta simmare, åtminstone räknat i antal medaljer, är 10 år yngre än Phelps. USA:s 17-åring Missy Franklin åker också hem med fyra guld och totalt fem medaljer. USA vann också damernas medleystafett då Franklin tillsammans med Rebecca Soni, Dana Vollmer och Allison Schmitt tog segern på 4x100 meter. Världsrekordtiden 3.52,06 gav klart guld med Australien på silver- och Japan på bronsplats.

Superlativen tar slut. Amerikanen Michael Phelps har vunnit allt som går att vinna och avslutade karriären med stafett i OS-bassängen i London.