Foto: Pepe Korteniemi/SPV HANDOUT/LEHTIKUVA

Också Petäjä anmäler sig till medaljstriden

Fem poäng skiljer brädseglaren Tuuli Petäjä från me­dalj när tre starter inklusive ett medaljrace återstår.

Tuuli Petäjäs tills vidare största merit är ett EM-brons som hon seglade hem tidigare i sommar. Nu är brädseglaren nära en riktigt skräll då hon under slutspurten i Weymouth ligger på en fjärdeplats.

– Regattan har varit en fullträff. Det känns fint att hålla till i täten och den här situationen ger mig ingen press, säger Petäjä i ett pressmeddelande.

Mellan fyran Petäjä och bronset skiljer bara fem poäng. Spanjorskan Marina Albau Neira och Lee Korsiz från Israel har dragit upp ett försprång i täten medan det är ukrainskan Olha Maslivets som nu ligger bäst till med tanke på bronsmedaljen.

Utgångsläget passar Tuuli Petäjä, och fjärilarna i magen är inte flera än vad som är behagligt.

– På morgonen var jag lite nervös men det gick om på havet trots att jag hörde finländarna hurra från ­läktaren, säger Petäjä.

I gårdagens två starter placerade hon sig åttonde och andra. I hennes jämna serie är det två åttondeplatser som är sämst och av dem får Petäjä räkna bort en i sammandraget.

I sin OS-debut i Peking placerade sig Petäjä på en 16:e plats. Sedan dess har hon sakta men säkert förbättrat sina placeringar, och kammade hem karriärens första medalj i EM-regattan i Madeira tidigare i sommar.

Petäjä inledde sin satsning på segelbräde 2006. Innan dess seglade hon bland annat 470 tillsammans med sin syster Tytti Petäjä, som i sin tur hörde till Sari Multalas första sparringspartner i E-jolle.

Och på tal om Multala: radialseglaren hade ingen bra start på gårdagen och också det sista halmstrået ­beträffande medaljchanserna bröts.

I gårdagens starter placerade Multala sig 16:e och 5:e. I radial återstår endast medaljracet som Multala tar sig an från sjundeplats. Medaljerna är dock utom räckhåll.

Kvartsfinal väntar trio
I match race ser läget där­emot betydligt ljusare ut för trion Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff. Genom seger över Frankrike säkrade damerna en plats i kvartsfinalen.

Därmed är svårigheterna under starten på regattan övervunna och de regerande mästarna tar sig an följande etapp under sin långa OS-regatta.

I kvartsfinalen, som inleds på tisdag, möter finländarna antingen Spanien, Ryssland eller USA.