Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

49er-duo på väg mot OS-medalj

Lauri Lehtinen och Kalle Bask avancerade till tredje i OS-regattan i klassen 49er. Marginalen till fyran är nu åtta poäng.

Över halva regattan är avklarad, och med en tredjeplats i sammandraget är den finländska 49er-duon Lauri Lehtinen och Kalle Bask plötsligt i ett läge där de har en medalj att förlora. Jobbig sits?

– Inte det minsta. Ett helt otroligt fint läge, säger Lauri Lehtinen och lyser.

Att humöret är på topp i intervjuzonen vid båtklubben i Portland på den engelska sydkusten går inte att ta miste på. Fattas bara annat, då finländarna just nu är snabbast av alla båtar i hela fältet.

– De två senaste dagarna har vi inte gjort många misstag, konstaterar Lehtinen.

Klättringen genom resultatlistan fortsatte under fredagens tre starter, som inleddes med fullträff i form av hela OS-regattans första finländska seger.

– Det var en alldeles otrolig känsla. Allting lyckades. Vi var snabbast under den första kryssen och sedan flöt det bara på, säger Lehtinen.

I fredagens andra start hade duon lite för bråttom. Finländarna anade att de tjuvstartat och valde att vända om och starta på nytt för att inte riskera en diskvalificering. Från sista plats seglade de sedan metodiskt upp sig till en elfte plats i mål.

Starten därpå gick också början som den skulle och duon avslutade dagen med en tredjeplacering, som sammanlagt betyder bronsplats med hyfsat god marginal. Åtta poäng skiljer till fyran Storbritannien.

Också Multala vände trenden och ligger nu sjätte men poängmässigt är hon långt från medalj.