Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREW COWIE

Vad hittar Bolt på den här gången?

OS i London sätter i dag i nästa växel när den nya Olympiastadion öppnas och friidrottstävlingarna startar. Hbl:s man på plats tipsar om de tio mest emotsedda finalerna under OS andra halva.

10 000 meter herrar
Final: lördag 4.8 kl. 23.15.

Herrarnas första löpfinal är en godbit, inte bara för britterna själva. Mo Farah försöker vinna värdnationens första långdistansguld i OS på 104 år medan etiopiern Kenenisa Bekele har chans att skriva historia genom att bli den första som vinner sträckan tre OS i rad. Frågetecken för Bekeles form, men han har aldrig förlorat ett 10 000-meterslopp han deltagit i.

• Favorit: Mo Farah, Storbritannien.

• Utmanare: Kenenisa Bekele, Etiopien, Wilson Kiprop, Kenya, Tariku Bekele, Etiopien, Galen Rupp, USA.

100 meter herrar
Final: söndag 5.8 kl. 23.50.

Hela OS’ mest emotsedda tio sekunder. Yohan Blake är regerande världsmästare efter Usain Bolts tjuvstart i Daegu i fjol. Dessutom var Blake bättre än Bolt i de jamaicanska mästerskapen tidigare i år. Michael Phelps är redan nedpetad från simtronen, går Pekings kung på friidrottsbanorna samma öde till mötes?

• Favorit: Usain Bolt, Jamaica.

• Utmanare: Yohan Blake, Jamaica, Tyson Gay, USA, Justin Gatlin, USA, Asafa Powell, Jamaica.

Stav damer
Final: måndag 6.8 kl. 21.00.

Jelena Isinbajeva försöker vinna tredje raka OS-guldet. I Aten 2004 vann hon efter en duell mot lagkompisen Svetlana Feofanova, i Peking 2008 var hon i en klass för sig. I London 2012 utmanas Isinbajeva på bred front och ryskan ser allt annat än oslagbar ut efter guldmissarna i de två senaste VM-tävlingarna och det dåliga genrepet för ett par veckor sedan.

• Favorit: Jelena Isinbajeva, Ryssland.

• Utmanare: Jennifer Suhr, USA, Silke Spiegelburg, Tyskland, Fabiana Murer, Brasilien.

400 meter herrar
Final: måndag 6.8 kl. 23.30.

LaShawn Merritt vann sträckan i OS för fyra år sedan, men efter det har amerikanen både hunnit åka fast för dopning och komma tillbaka från ­avstängningen som följde. Tonåringen Kirani James slog Merritt i VM-finalen i fjol och siktar på att skrälla också på Olympia­stadion i Stratford.

• Favorit: LaShawn Merritt, USA.

• Utmanare: Kirani James, Grenada, Luguelin Santos, Dominikanska republiken, Tony McQuay, USA.

100 meter häck damer
Final: tisdag 7.8 kl. 23.00.

Sally Pearson förlorade överraskande mot Kellie Wells i genrepet i London för några veckor sedan. Men Pearson lovade efter förlusten att hon kommer att vara i helt annan form i OS och pratar öppet om tider på 12,2. Löper hon så fort och vinner guld blir hon Australiens största friidrottshjälte sedan Cathy Freeman i hemma-OS i Sydney.

• Favorit: Sally Pearson, Australien.

• Utmanare: Kellie Wells, USA, Dawn Harper, USA, Brigitte Foster-Hylton, Jamaica.

200 meter damer
Final: onsdag 8.8 kl. 23.00.

Duellen mellan Allyson Felix och Veronica Campbell-Brown på 200 meter går vidare. Räknat i antal VM-guld på sträckan leder Felix med 3–1, men de två senaste OS-gulden har gått till Campbell-Brown. Duons landslagskolleger från USA och Jamaica kan inte heller räknas bort.

• Favorit: Allyson Felix, USA.

• Utmanare: Veronica Campbell-Brown, Jamaica, Carmelita Jeter, USA, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica, Sanya Richards-Ross, USA.

110 meter häck herrar
Final: onsdag 8.8 kl. 23.15.

Ett av de mest dramatiska ögonblicken under OS i Peking var när hemmahjälten Liu Xiang tvingades ge upp på grund av skada. Nu vill kinesen ha revansch, men kan han faktiskt slå förhandsfavoriten Arles Merritt på en sträcka som haft för vana att bjuda på diskussionsämnen?

• Favorit: Arles Merritt, USA.

• Utmanare: Liu Xiang, Kina, Jason Richardson, USA, Dayron Robles, Kuba.

200 meter herrar
Final: torsdag 9.8 kl. 22.55.

Bolts hundring i Peking i all ära, frågan är om inte jamaicanens insats på 200 meter var det allra största friidrottsögonblicket i senaste OS. Något utöver det vanliga lär be­hövas också nu för att Bolt ska kunna slå sin tre år yngre landsman ­Blake.

• Favorit: Usain Bolt, Jamaica.

• Utmanare: Yohan Blake, Jamaica, Wallace Spearmon, USA, Christophe Lemaitre, Frankrike, Churandy Martina, Holland.

Spjut herrar
Final: lördag 11.8 kl. 21.20.

Tävlingen som kan rädda Finlands OS, men intressant också ur ett internationellt perspektiv. Frågetecken av olika slag för snart sagt hela favoritfältet (skador? formen? nerver? rutinen?) och en på förhand sett svårttippad final i den enda OS-grenen med tre finländska deltagare.

• Favorit: Vitezslav Vesely, Tjeckien.

• Utmanare: Andreas Thorkildsen, Norge, Matthias de Zordo, Tyskland, Aleksandr Pjatnytsja, Ukraina, Tero Pitkämäki, Finland.

800 meter damer
Final: lördag 11.8 kl. 22.00.

Könsutredningar och skadeproblem har medfört att Caster Semenya har några tunga år bakom sig. En av Londons mest uppmärksammade friidrottare kan få svårt att ta medalj i en gren där Pamela Jelimo försöker bli den första kvinnan som lyckas försvara OS-guldet på sträckan.

• Favorit: Pamela Jelimo, Kenya.

• Utmanare: Fantu Magiso, Etiopien, Marija Savinova, Ryssland, Caster Semenya, Sydafrika.