Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mörkt för Multala i OS-regattan

Två stora plumpar i protokollet betyder i praktiken att Sari Multala tvingas ta adjö av drömmarna om en OS-medalj. Radialseglaren förklarar den ödesdigra dagen med felaktiga vägval.

Fyra starter återstår men Sari Multalas möjligheter att knipa den efterlängtade OS-medaljen är endast teoretiska. Bottennapp i start nummer 5 och 6 betyder att Multala föll till nionde och att hon för att få kontakt med tättrion inte bara måste segla felfritt själv utan också få hjälp av konkurrenterna.

– I dag skulle jag ha haft chansen att röra om i packen så det här var riktigt uselt, säger Multala i ett pressmeddelande.

Multala valde att inte kommentera sina fortsatta chanser och nöjde sig med att konstatera att det kanske gör gott med den mellandag som väntar radialseglarna i dag.

– Jag kan inte göra någonting för att förändra den här dagen så jag tänker i stället framåt, säger Multala.

Att Multala i stabila förhållanden och frisk vind ramlar så långt ner i resultatlistorna som 19:e och 21:a skvallrar om att allting inte står rätt till. Den första starten förstördes redan under själva startögonblicket och i går hittade medaljhoppet inte några sätt att förbättra sin position.
– Mitt vägval var dåligt i båda starterna och då jag befann mig på helt fel ställe lyckade jag inte stiga. Länsarna fungerade inte heller som de borde.

Irländskan Annalise Murphy håller fortfarande täten trots att hon var långt ifrån lika övertygande i gårdagens starter som tidigare. Då den sämsta starten räknas bort ligger Multala 29 poäng från bronset.

Petäjä i storform

Lika dystra som nyheterna var på Multalas banområde var de sett ur finländsk synvinkel positiva på andra banområden. Silja Lehtinens trio vann sina matcher mot Spanien och Danmark och är därmed på god väg mot kvartsfinalen.

Utropstecknet i Weymouth var ändå Tuuli Petäjä, som efter fyra starter i klassen RS:X ligger femte. Differensen till silvret är bara nio poäng.

Under sin andra OS-dag kasserade brädseglaren Petäjä in en tredje- och en fjärdeplats.

– Det var häftigt, kommenterar Petäjä sin dag på havet.

– I den första starten skiftade vinden mycket och jag hade turen med mig.

Det är endast spanjorskan Marina Albau Neira, som kommit åt att segla upp en marginal till konkurrenterna.

– Spanien har ett försprång men alla andra kan nås, konstaterar Petäjä.