Foto: EPA/GERRY PENNY

Medaljbeställning på böljan i Weymouth

De finländska seglarna har fortfarande medalj­chanser i flera klasser, men det där lilla ­extra saknades på så gott som alla ­banområden när kampen om placeringarna ­fortsatte på OS-­vattnen.

En 15:e plats som följdes av en 4:e plats. Genom upphämtningen mellan gårdagens två starter visade Sari Multala prov på rätt inställning, men poängmässigt kunde dagen ha försiggått i ljusare tecken.

– Jag befinner mig nu i en sådan situation att jag är den som jagar. Det enda som gäller är att segla bra eftersom ingen gör några stora misstag, säger Multala i ett pressmeddelande.

Det var själva startögonblicket som ledde till att Multala i regattans tredje start inte hade någonting att säga till om i täten. I den fjärde starten, gårdagens andra, var det slutet av den första kryssen som gav finländskan chansen att kämpa om topplaceringarna.

Först i den andra starten fick hon fart på jollen också på undanvindarna.
– I den första starten var länsarna inte alls bra, det var dem det föll på. I den andra starten hittade jag farten, säger Multala.

Irländska i särklass
I täten i laser radial fortsätter irländskan Annalise Murphy att visa prov på en överlägsenhet som är sällsynt i regattor på den här nivån. Fyra segrar av fyra möjliga är 22-åringens saldo så här långt.

I gårdagens andra start låg Murphy inte i täten efter starten, men redan vid första kryssbojen hade hon passerat resten av damerna och när hon väl kommit upp i ledning verkar ingen kunna stoppa henne.

– Jag skulle inte kunna önska mig mera, säger irländskan, som om man ska tro väderleksprognosen i dag kan se fram emot hårdare vindar än tidigare.

Till skillnad från resten av täten i radial har Murphy inga VM-medaljer att falla tillbaka på, men i den förberedande regattan i Weymouth tidigare i sommar placerade hon sig tredje.

I segelbräde inledde Tuuli Petäjä sin regatta lovande genom att ligga på en sammanlagd sjundeplats efter två starter. För trio i match race börjar det så småningom dra ihop sig då bara fem starter återstår innan kvartsfinalskedet tar vid.

Gårdagen bjöd inte Silja Lehtinens team på de resultat damerna hade hoppats på. En knapp förlust mot USA följdes av en tjuvstart och därmed förlust mot värdnationen Storbritannien och när Danmark och Spanien väntar i dag gäller det att kamma hem två segrar.

– Alla starter är jämna här i OS, så vi förbereder oss på samma sätt mot alla motståndare. Vi har bra fart på båten och har läst vinden bättre än under starten på regattan, rapporterar trion.

Lehtinens världsmästartrio har vunnit två och förlorat ­fyra av sina starter och ligger på en sammanlagd åttondeplats.