Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Stabil start trots slitsam dag

Sari Multala inledde sin OS-regatta med två mer än godkända starter och ligger fjärde. Närmast en blåvit delseger var ändå Tapio Nirkko ända tills han stod för en kapsejsning han sent kommer att glömma.

Guldhopp, veteran, världselit. Det är ingen liten press som lastats på Sari Multalas axlar inför OS-regattan, men när Multala inledde den långa tävlingen i laser radial gjorde hon det på ett övertygande sätt.

I den första starten i Weymouth placerade sig Multala fjärde och i den andra sjätte, vilket innebär att helsingforsaren efter två starter ligger fjärde. Någon lätt dag var det inte fråga om, konstaterar Multala.

– Det skulle ha kunnat gå bättre, men det hänger på små saker. Det är så jämnt att små misstag avgör, säger Multala efter två starter i en vindstyrka på upp till 9 meter per sekund.

Multala samlade alltså på sig tio poäng i går. I särklass under den första dagen var irländskan Annalise Murphy som vann bägge starterna. I övrigt bjöd starten i klassen där Finland hoppas på medalj inte på några stora överraskningar. Belgiskan Evi van Acker ligger andra medan Marit Bouwmeester från Holland har en poäng mindre än Multala.

– Irländskan är suverän i det här vädret. Förhållandena var utmanande och banorna långa, säger Multala.

Undanvindarna avgjorde
För hennes del fortsätter regattan med två starter i dag av vilka den förs­ta enligt tidtabell ska skjutas i väg klockan 14. Multala hoppas på varierande vindar, precis som hon sade redan inför starten på regattan.

– Jag hoppas på olika sorters väder och vind. I dag var undanvindarna oerhört viktiga eftersom man där kunde dra upp en lucka till resten av startfältet, säger Multala.

Nirkko tappade ledning
En annan seglare som visade framfötterna i går var Tapio Nirkko i finnjolle. Med en åttondeplats i bagaget från dagens första start ledde Nirkko följande race efter ett varv. Men då var olyckan framme. När Nirkko skulle runda länsmärket kapsejsade jollen i lovart – något som inte händer en rutinerad seglare som Nirkko särskilt ofta.

– Allting hade gått enligt planerna. Men sedan tappade jag skotet och kapsejsade. Till all tur hade jag ett så stort försprång att jag inte tappade så mycket. Med tanke på det som hände måste man vara nöjd med den här placeringen, säger Nirkko.

I det skedet hade Nirkko på den första undanvinden jobbat upp en rejäl ledning till resten av finnjollarna.

På grund av incidenten tappade Nirkko fem placeringar i den märkliga starten där spanjoren Rafael Trujillo Villar på den andra kryssen gjorde som Nirkko och dessutom tappade rodret.

Trots besvikelsen över den förlorade ledningen tog sig Nirkko i mål som femte, och ligger på en sammanlagd niondeplats efter fyra starter.

Det blev Nirkkos träningskamrat Daniel Birgmark från Sverige, som i stället seglade hem gårdagens sista startseger. Hemmahoppet Ben Ainsley håller till på en tredjeplats.