HJK fick en kall dusch av lokalkonkurrenten och guldfavoriten PK-35. Foto: Niklas Sandström.

Uwak fällde HJK på en minut

Cynthia Uwak ledde PK-35 till en krossande seger över HJK och såg till att guldkampen högst sannolikt blir en duell mellan Vandalaget och Åland United.

HJK - PK-35   1–5 (1–3)

Att tätkampen mellan PK-35 och HJK blev en rödsvartrandig fest fanns det bara en orsak till. Efter att ha orsakat straffen som gav Vandalaget en tidig ledning punkterade den kvicka nigerianskan Cynthia Uwak toppmötet med två strutar på under en minut.
 
– Inte kunde jag ana att vi skulle göra fem mål mot HJK. Jag koncentrerade mig på att gå för fullt in i alla situationer och på att hålla huvudet kallt. Efter de två första målen hoppades jag på att sätta in ett tredje mål, men jag får vara väldigt nöjd med de två som jag gjorde, säger Uwak med ett brett leende.
 
Uwak medverkade sammanlagt i fyra av lagets fem fullträffar då hon också orsakade PK:s andra straff i slutet av den andra halvleken. PK:s främsta målskytt Heidi Kivelä tackade sin lagkamrat för straffarna och också hon blev därmed tvåmålsskytt.
Uwak hade all anledning att vara nöjd med matchen.
 
– Jag är så otroligt glad över segern. Vi kom in i matchen som planerat och lyckades följa vår spelplan. Det var kanske inte alltid vackert men effektivt var det, säger Uwak som i år stått för sammanlagt sex mål.
 
– Det var faktiskt vår bästa match i år. Lagandan var på ypperlig nivå, tillägger hon.
 
Fel har hon absolut inte – PK lyckades lura HJK-försvaret hela fem gånger, något som inget annat lag i ligan i år lyckats med. Flest baklängesmål för HJK före lokalmötet kom mot ligajumbon Ilves då Tammerforslaget sänkte Klubidamerna med 2–0.
 
PK-35 steget före i mästerskapsduellen
 
I och med PK-35:s seger ser det ut att bli en guldkamp mellan Vandalaget och Åland United. PK-35 toppar tabellen med 43 poäng medan Åland United har två poäng färre. Dessutom har ÅU spelat en match mer än ligaettan. Den färska ligatrean Honka, som tack vare ett mål på stopptid av Sini Vehviläinen tog en full poängpott mot Kokkola F10, ligger åtta poäng bakom United. I och med att HJK spelat en match färre än Honka, har Klubis damer en chans att komma jämsides med Honka genom en seger mot TPS på lördag.
Uwak är medveten om att det ändå krävs en förträfflig slutspurt i ligan för att PK ska få fira sitt tredje raka FM-guld.
 
– Det handlar om koncentration, engagemang och beslutsamhet. Helt enkelt en felfri helhet, säger Uwak med en beslutsam ton.