Honkaspelarna jublar över segern på den genomdränkta hemmaplanen. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Åskvädret fick fyr på Honka

Det krävdes ett halvtimmes spelstopp för åska innan Honka blixtrade till mot jumbon Jaro. Genast efter avbrottet tog hemmalaget över och dundrade in målen som gav tre Esbopoäng.

Honka - Jaro    2–0 (0–0)

Efter en intetsägande och följaktligen mållös första halvlek mellan Honka och Jaro blev det dramatiskt i paus.
Sommarens häftigaste oväder i Hagalund gled hastigt in över fotbollsstadion och när andra halvlek blåstes i gång var det i ett massivt skyfall.
Regnet föll i enorma mängder och spelarna från de bägge lagen hann efter pausvilan halka omkring i åtta minuter innan hällregnet dessutom fick sällskap av häftig åska.
Efter en rejäl åskknall i den 53:e matchminuten pekade huvuddomaren Mikko Lehtola utan att tveka mot omklädningsrummen och spelarna paniksprang av planen. Vattenmängderna i sig hindrade inte spel, men av säkerhetsskäl kunde matchen inte fortsätta så länge åskan härjade som den gjorde.

– Jag sprang i anfallet när det dundrade till. Det blixtrade för ögonen och jag hann tänka "vad är det som händer". Rädd var jag inte, men det var rätt beslut att avbryta, domaren skötte det bra, säger Honkas anfallare Tim Väyrynen.

27 minuter senare var spelarna tillbaka på gräset, och matchen blåstes i gång igen. Samma match, men Honka såg ut som ett annat lag.

– Vi lyckades hålla koncentrationen, efter spelavbrottet var det helt och hållet vår match, konstaterar Väyrynen.

Bara några minuter efter nystarten skapade Väyrynen matchens bästa chans dittills och Tomi Petrescu var också nära att föra upp Honka i ledning innan hemmalagets press gav utdelning. Väyrynen fanns på rätt ställe i straffområdet och krutade snyggt in sitt fjärde mål på tre matcher.

– Att hålla sig varm var en utmaning under avbrottet, men det var inte det svåra. Problemet var att hålla fokus, och det var inte det enklaste. Men vi var väldigt bra i dag, säger Väyrynen.

Om det krävdes ett åskväder för att få fart på Honka hade ett baklängesmål samma effekt på Jaro. Men då Frank Jonke inte utnyttjade ett par goda lägen punkterade Honka i stället matchen då mittbacken Tapio Heikkilä nickade in 2–0 från närhåll.
Resultatet betyder att Honka fortsätter sin starka svit i Hagalund, med 16 poäng av 18 möjliga på hemmaplan. 17-åringen Moshtagh Yaghoubi imponerar på mittfältet, Sampo Koskinen glänser på ytterbacksplatsen och mittbacksparet Tapio Heikkilä-Lum Rexhepi agerar säkert bakåt. Då dessutom Tim Väyrynen visar målhunger på topp ser allt bättre ut för Honka än vad det gjorde i våras. Det finns en helt annan laddning i Esbolaget. Åskväder eller inte.