Foto: Mika Putro

Andreas Romar analyserar sönder sina åk

Han tog stora steg framåt under senaste säsong. Men Andreas Romar är aldrig riktigt nöjd. Inför vintern siktar den nyblivne helsingforsaren på att åka ännu fortare och etablera sig i världstoppen.

– Jag har en lyckad säsong bakom mig och jag utvecklades som åkare. Jag är riktigt nöjd med det jag presterade, säger Andreas Romar, 22.

Alpinåkaren kom två gånger sjua i super-G och slutade på en femtonde plats totalt i super-G-cupen. Han hamnade också flera gånger på poängplats i störtlopp. Tekniskt utvecklades Romar mycket och han blev jämnare.

– Jag blev också säkrare i storslalom och nu var det inte bara ett åk av tio som var bra, utan kanske fem av tio. Jag har jobbat med svagheterna och blir hela tiden en mångsidigare åkare. På den punkten gick jag framåt mest, menar han.

Men alpinåkaren från Smedsby, Korsholm, har inte uppnått några egentliga mål ännu. Romar är ytterst målmedveten och är nästan aldrig nöjd.

– Jag försöker alltid hitta något som kan gå bättre och jag är aldrig riktigt nöjd med ett åk. Vi försöker alltid analysera vad jag kunde ha gjort annorlunda, var jag skulle ha kunnat ta en hundradel till.

– Att jag nästan sönderanalyserar mina prestationer kanske kan uppfattas som en svaghet, men i slutändan ser jag det som en styrka att jag alltid vill förbättra, säger han övertygande.

Köpte bostad i Helsingfors
Nyligen var han på besök i Smedsby där han växte upp. Sedan flera år tillbaka tillbringar han endast somrarna i Korsholm och efter årsskiftet blir det allt färre resor hem i fortsättningen.

– Då flyttade jag till Helsingfors där jag köpte en bostad. Logistiskt är det mycket enklare att bo i huvudstaden eftersom jag ofta är på resande fot. Jag har också många träningskompisar i Helsingfors som jag betraktar som mitt hem.

Den kommande säsongen är speciell på många vis. Förutom att förbättra placeringarna i världscupen är det dags för VM i februari. Men för en alpin åkare går det inte att toppa formen till ett stort mästerskap.

– I den här sporten måste vi åka jämnt hela säsongen för att få ett bra startnummer i VM. Det går inte att satsa enbart på ett stort mästerskap, vilket är problematiskt. VM är otroligt viktigt, men det går inte att försöka toppa formen, förklarar han.

Ingen medaljfavorit
Romar fick sitt genombrott i förra VM i Tyskland när han slutade nia i superkombinationen.

– Det är min bästa placering hittills så därför är målet att förbättra den placeringen. Men som alltid när det är mästerskap jagar jag medalj, men att lyckas så bra är inget mål. Jag betraktar mig mera som en svart häst i det kommande mästerskapet – inte som en medaljfavorit.

– Men jag vet att jag kan ta me­dalj med ett perfekt åk, säger Romar, som i huvudsak satsar på fartgrenarna.

Efter den fina placeringen i VM 2011 blev tillvaron enklare för Andreas Romar. Numera är det inte en lika stor utmaning att hitta sponsorer och samarbetspartner.

– Jag behöver inte längre kämpa för varje hundralapp och så här är det. Gör man resultat är det lättare att få sponsorer.

Inleder nytt samarbete
Det som skiljer Romar från andra finländska alpinåkare är att han i två år har tränat med Sveriges landslag. Samarbetet beror främst på att Finland inte har några andra åkare som satsar på fartgrenarna.

Men nu har samarbetet med svenskarna avbrutits. Orsakerna till det är många, men en kan vara att Romar började prestera bättre än svenskarna.

– Det finns kanske någon på förbundsnivå som tyckte det gick för bra för mig. Men det är i så fall endast en delorsak, säger Romar, som i höst inleder nästa samarbete, med Tysklands landslag.

– Då börjar ett nytt kapitel i min karriär. Men jag ser det inte som ett så värst stort steg. Jag känner tyskarna från tidigare och har tränat tillsammans och tävlat mot dem. Jag vet vad som väntar.

Väntar på vintern. Alpinåkaren Andreas Romar blickar fram emot en ny säsong fylld med utmaningar. Förutom att förbättra resultaten i världscupen ser han fram emot VM i februari.