Foto: Dan Andersson

Källman kräver proffsigare spelare

Landslaget inför nya regler som ska leda till större proffsighet. I framtiden ska tränaren slippa sena återbud och dåligt tränade spelare och kunna koncentrera sig på att leda laget mot framgångar.

– Spelarna kan inte välja att vara med eller inte vara med i landslaget beroende på vilken tidpunkt på året vi spelar. Är man med så är man med hela tiden, säger Mikael Källman.

Landslagstränaren Källman och Handbollförbundet såg sig efter diverse spelarbortfall, dåliga träningsvanor, en bristande inställning och bristande fysik i matcherna tvungna att sätta sig ner och dra upp nya riktlinjer och regler för herrlandslaget inför kommande kvalturneringar.

Spelarna måste från och med i höst uppfylla vissa fysiska krav för att ens ha en chans att bli uttagna till laget. Dessutom måste spelarna lämna in en träningsdagbok över de fyra senaste månaderna åt landslagstränaren för att han ska ha koll på hur och hur mycket spelaren tränat. Och spelare som blir uttagna till landslagets Projekt Polen 2016 förbinder sig att vara med i projektet och projektets händelser under det kommande året.

Genom dessa nya regler vill förbundet och Källman se till att landslaget går framåt och att ambitionsnivån är tillräckligt hög bland spelarna.

– I fjol ordnade vi två testtillfällen för landslagsspelare för att se var alla ligger men då var frånvaron stor och förklaringarna ibland märkliga. Nu vill vi att klubbarna ska utföra de här testerna och på det sättet får vi veta vad varje spelare orkar med, säger Källman.

– Beroende på vilken position spelaren har på planen kommer vi att sätta upp olika minimikrav på resultaten. Når spelare inte upp till dessa gränser kan de inte vara med i landslaget. Det kräver en del jobb av spelarna, men så ska det vara då det handlar om landslagsidrott. Och det är inte frågan om några omöjliga gränser för någon.

Inga sena bortfall godkänns
Det har hänt att spelare tackat nej till landslagsspel strax inför en kvalturnering utan att ge lagledningen en hållbar förklaring. Senast inför turneringen i början av sommaren kom ett par sena bortfall.

– Det måste bli så att spelare förbinder sig att vara med i landslaget och inte väljer att vara med i vissa turneringar och sedan tackar nej till andra beroende på vilken tidpunkt på året det är. Vi måste överväga om spelare som väljer att inte spela i landslaget utan någon bra motivering alls ska spela i landslaget i fortsättningen, funderar Källman.

En del nya spelare som kommit till landslagslägren har haft problem med helt grundläggande handbollskunnande.

– Jag har fått uppfattningen att det tränas för lite och på fel sätt i en del klubbar. Spelare har berättat att de varje träning kör enligt samma mönster och att mångsidigheten i träningen saknas helt. Det är inte helt rätt att jag som landslagstränare måste ta en spelare i handen och gå in på planen och visa hur han ska stöta mot någon i försvaret. Under landslagsträningarna borde vi kunna koncentrera oss på det taktiska, inte saker som man borde lära sig i de äldre junioråren, säger Källman.

Krävs uthållighet
De nya testerna som spelarna utför ska resultera i att de har bättre kondition och styrka och att laget kan hålla sitt höga tempo hela matcherna.

– För att vi ska kunna mäta oss internationellt måste vi vara mer uthålliga än motståndarna. Vi blir tvåa i man mot man-situationerna och vår längd och fysik räcker inte till. Vi måste därför jobba mycket mer än motståndarna och för att det ska lyckas krävs en bra kondition, säger Källman som ser positivt på landslagets framtid.

– Vi har ett ungt lag som kan utvecklas mycket och som har sina bästa år framför sig. Det finns mycket potential och P94-landslaget är med i EM-slutspelet och de killarna får viktig erfarenhet av att möta tufft motstånd.

Nyckelspelarna i kvalet på Cypern i början av sommaren är alla under 30 år och återväxten ser bra ut bland de yngre spelarna.

– Men det är klart att jag gärna skulle ha ett par Kim Andersson i laget. Vi saknar fortfarande en vänsterhänt skytt.