Mörö till final – Kanervo VM-femma

Häcklöparen Oskari Mörö hyvlade 0,55 sekunder av Jussi Heikkiläs inhemska årsbästa och tog sig till final i junior-VM i Barcelona.

Tiden 50,89 på i semifinalen på 400 m häck blir bara nio hundradelar från Mörös personliga rekord från i fjol. Mörös stenhårda prestation väcker små hopp om en finalskräll i kväll. Jamaicanen Javarn Gallimores årsbästa (50,45) är ändast snäppet snabbare än Mörös tid.
Endast 0,36 sekunder skiljer sju av de åtta finalisternas personbästan, så finalen kan väntas bli en riktig rysare.
19-åriga Mörö hade all anledning att vara belåten med sitt lopp.

– Taktiskt sett gick det precis som planerat, så jag kan bara vara nöjd. Tiden är jag också nöjd med, speciellt då jag haft en ganska motig start på säsongen, säger Mörö vars tid var semifinalernas tredje snabbaste.

Kanervo femte

Häcksprintern Jussi Kanervo stod för en blåvit bravad då han i finalen åter löpte en topptid och tog hem en femte placering. EM-fyran från i fjol klockade tiden 13,62. HIFK:aren blev 0,44 sekunder från guldet och 0,33 s från bronsmedalj.
Oskari Mörös kollega på damsidan, Oona Hujanen, lyckades i sitt lopp. Tiden 60,01 är alla tiders fjärde snabbaste för en finländsk junior och den ger henne en plats i semifinalerna som löps i kväll.
Oona Kettunen gav sig ut i elden i damernas hinderfinal. Kettunen, som noterade nytt personbästa (10.12,55) i försöksheatet gjorde ett ännu bättre lopp i finalen där hon knep ytterligare nio sekunder från sitt färska rekord. Tiden 10.03,15 gav Kettunen en glädjande sjunde plats i den tuffa finalen.