Tuff kamp. EBK-kaptenen Ella Koivu kämpar om bollen i matchen mot HIFK. Foto: Laura Böök

EBK-flickor lär pojkarna lira boll

– Pojkarna trodde att vi skulle vara en enkel motståndare, säger Esbo BK:s Anni Kalmari. Där trodde de fel.

EBK:s flicklag för spelare födda 2003 är inte vilket lag som helst. Det sammansvetsade glada gänget är inte förskräckt inför nya utmaningar – därför beslöt lagledningen att anmäla dem till P9-klassen i årets Helsinki Cup.

Tjejerna orsakade förvånade miner bland sina motståndare både före och efter sina första gruppspelsmatcher. EBK-flickornas saldo efter de tre första matcherna var tre klara segrar med en målskillnad på 19–3.

– Det är roligt att vinna över pojkar. Men inte skiljer det sig så väldigt mycket från att spela mot flickor, säger EBK:s Antonia Strang.

Årets Helsinki Cup är den andra turneringen där EBK spelar i killarnas serie.

– Lite förvånade brukar de vara, beskriver Strang reaktionerna då pojkarna märker vilka deras motståndare är.

Men då domaren visslar i gång spelet märker man inte längre någon förundran. Vare sig motståndaren är en pojke eller en flicka, påverkar det inte flickornas prestationer. Eller gör det?

– Det är skojigt och annorlunda att spela mot pojkar. De spelar mycket hårdare än flickor, men vi brukar spela precis lika hårt, berättar Anni Kalmari som visade hur hårt en EBK-tjej kan spela då hon stänkte in tre mål i gårdagens första match mot HJK-j/Töölö.

– Pojkarna trodde säkert att vi skulle vara en enkel motståndare. Efter matchen brukar de vara arga om de förlorar, säger Kalmari.

– Några motståndare brukar klaga hos domaren även om domaren inte alls skulle ha fel.

Om Esbolagets spelare är på toppnivå, så kan man säga detsamma om lagets bakgrundsfigurer. En engagerad grupp föräldrar gör träningsjobbet lätt för chefstränaren Jyrki Kalmari, pappa till alla tiders damlandslagsspelare Laura Österberg Kalmari, som även hon är med i turneringsstämningen i Helsingfors.

Flera av lagets spelare är också klasskompisar och allihop är vänner också då spelskorna inte är på, vilket onekligen syns i lagandan och i samspelet. Tränaren Kalmari anser att han har ett tacksamt uppdrag då han får träna ett så ivrigt lag.

– Sedan oktober i fjol har vi haft nästa hundra olika händelser i form av träningar, matcher och turneringar och nästan varje gång har alla spelare varit på plats.

Laget har tränat tillsammans i drygt tre år.

– Och vi är redan nu så bra att vi klarar oss mot pojkar, säger Strang och får medhåll av lag– och klasskompisen Pinja Lönnqvist.

I dagens eftermiddagsmatch blev det ett finlandssvenskt derby då EBK mötte ett stenhårt HIFK. Då blev det äntligen killarnas tur att ta segern med 8–2. I morgon avslutar EBK sin turnering med två matcher där målsättningen är solklar.

– Vi ska vinna båda matcherna, säger Lönnqvist bestämt.