Sandra Eriksson. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Sandells och Eriksson till OS

Med kniven på strupen och i elfte timmen klaffade allt för Sandra Eriksson. Efter ett fenomenalt sololopp stannade tidtagaruret på den nya rekordtiden 9.43,38.

 

Nytt personligt rekord, ett klart underskridande av London-OS B-gräns och bara 0,38 sekunder från A-kvalgränsen. Sandra Erikssons kunde inte ha sett gladare ut efter hinderloppet som kirrade OS-biljetten för hennes del.
Före det avgörande loppet berättade Eriksson att hon inte ville ha hjälp av någon farthållare, utan att hon hellre gör ett sololopp. Valet som minst sagt är ovanligt på distanssträckorna visade sig vara det rätta valet för IF Nykarlebynejdens stjärna.
 
– Jag löpte ett jämnt lopp och allt gick enligt förhandsplanerna. Jag var överraskad att det gick så bra eftersom mina ben känts tunga under veckans träningar, flåsade Eriksson efter loppet.
 
Eriksson inledde med hög fart och 23-åringens tempo väckte till och med hoppet om ett finländskt rekord. Takten lugnade sig ändå under den mittersta kilometern. Eriksson hade tidigare i år missat OS-gränsen med knappa 19 hundradelar så den rejäla förbättringen viftade bort alla frågor om hennes form.
Tiden 9.43,38 bådar gott inför OS där de mest optimistiska redan drömmer om en finalplats för den unga finländaren.
 
Sandells levererade
 
Bara ett tiotal minuter efter Erikssons lopp var det dags för Niclas Sandells på herrarnas 1 500 m. Liksom för Eriksson stod OS-drömmen på spel för Sandells. Sandells bevisade redan i hemma-EM att han funnit formen, men då fick tävlingarna ett snopet slut då han föll omkull i finalen.
Sandells satsade allt på ett kort i det tuffa loppet och kämpade i mål med den nya rekordtiden 3.36,88 som underskrider Londons B-gräns med en dryg sekund.
Tiden blir bara en halv sekund från nationsrekordet.
Liksom Eriksson väljs Sandells också till Finlands OS-trupp.