Foto: LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Federer tog historisk sjunde titel

Schweizaren Roger Federer vann på söndagen sin sjunde Wimbledontitel och blir ny världsetta. Trots att han förlorade första set blev det seger med 3–1 (4–6, 7–5, 6–3, 6–4), mot skotten Andy Murray.

– Det är magiskt, sade Federer i segerintervjun.

Murray gav schweizaren en tuff match till en början. Britten bröt direkt Federers serve och spelade med stort självförtroende. Murray vann första set med 6–4 och fortsatte att spela bra även i andra set.

Men schweizaren Federer kämpade sig fram och vann andra set med 7–5. Sedan började regnet ösa ner över centre courten. Regnavbrott, taket fälldes ut och sedan tog schweizaren över matchen.

Federer säkrade segern på sin andra matchboll då Murray slog för långt. Federer kastade sig ner på gräset, höll händerna för ansiktet och var märkbart tagen av den historiska segern.

Det var Federers 17:e grand slam-titel, flest genom tiderna.

– Jag har spelat min bästa tennis de senaste matcherna. Det känns skönt att vara tillbaka. Jag har saknat att spela final här, sade Federer som senast vann en Wimbledontitel 2009.

Sjunde titeln
Det var hans sjunde seger i Wimbledon. Han och amerikanen Pete Sampras delar på äran att ha de flesta segrarna i den anrika turneringen.

– Det är fantastiskt. Att ha vunnit lika många gånger som Pete Sampras, som är min hjälte, sade Federer.

Efter att ha dominerat i flera år har Federer fått se sig passeras av Rafael Nadal och Novak Djokovic på världsrankingen. Men i och med söndagens seger går han förbi båda två och är ny världsetta, första gången sedan maj 2010.

– Jag har haft så många chanser. Kanske har jag blivit nervös, eller så har de andra varit för bra. Men jag har fortsatt att tro. Det är magiskt.

Tagen Murray
Andy Murray var den förste britt som tog sig till Wimbledon-final sedan 1938. Och när han efter finalen intervjuades hade han svårt att få fram några ord. Han gjorde flera försök, men tårarna rann och när han till slut kunde samla sig fick han fram:

– Jag kommer närmare.

Murray förlorade en grand slam-final för fjärde gången. Och aldrig tidigare har förväntningarna varit så höga på honom som inför söndagens final.

– Det har varit tufft att ta sig hit. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, sade Murray, som också gratulerade Federer till segern och sade att schweizaren förtjänade titeln.