Tero Pitkämäki. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Pitkämäki klar för kamp om OS-biljetten

EM-besvikelsen har suddats ur sinnet. Nu är Tero Pitkämäki beredd att på allvar tävla om de två OS-biljetterna som spjutkastarna får efter elittävlingarna i Lapinlahti på söndag.

 

– Efter EM har jag genomfört korta, vassa träningar, medräknat en kastträning. Den gick bra, så jag väntar mig ett hyfsat resultat i Lapinlahti, säger Pitkämäki.
 
Ari Mannio säkrade sin OS-biljett genom att vinna EM-brons. Olympiska kommittén beslutade i torsdags att kvalet om spjutkastarnas OS-biljetter inte fortsätter efter Lapinlahti ända till elittävlingarna i Kuortane den 22 juli, såsom friidrottsförbundet ville.
De två som gör Ari Mannio sällskap till London utnämns därmed redan i Lapinlahti.
 
– Bägge alternativen har sina sidor. Nu behöver vi inte hålla på och kvala ända till upploppet men är det sedan rätt val att göra slut på det hela så här tvärt? säger Pitkämäki.
 
Antti Ruuskanen har nätt och jämt återhämtat sig efter lunginflammationen och Teemu Wirkkalas vristskada är så nyläkt, att ingendera nödvändigtvis är i bästa form ännu i Lapinlahti.
 
– Deras kondition stiger säkert efter den tävlingen, konstaterar Pitkämäki.
 
Regn kan spela spratt
I Lapinlahti gäller det dock för Pitkämäki att komma upp till bevis. Han har kastat över 80 meter endast i spjutkarnevalen i Pihtipudas  (83,87) och i kvalet till EM (80,66). Ruuskanens och Wirkkalas medeltal i sommar är bättre än Pitkämäkis, medan Lassi Etelätalo, vars formkurva pekar uppåt, kan skrälla.
I måndags gav läkaren Ruuskanen lov att träna och Wirkkala genomförde en lyckad kastträning i början av veckan. Allt ser med andra ord lovande ut inför tävlingen. Det enda som kan ställa till det är vädret.
 
– Prognosen för söndag är regn, men om det inte vräker ner jagar jag säsongsbästa, säger Pitkämäki.
 
Pitkämäki, 29, har tills vidare inte förlorat en enda gång i Lapinlahti. Han innehar också arenarekordet 91,23 som han kastade 2007.
 
– Kastbanan i Lapinlahti passar mig. Den har en lagom hård Mondo-yta, säger Pitkämäki.
 
Efter EM satte Pitkämäki igång en ny träningsperiod med lite längre perspektiv.
 
– Om jag tas ut till OS är det meningen att jag efter Lapinlahti tränar i ett par veckor. Jag har redan nu försökt väcka kroppen med tanke på det, konstaterar Pitkämäki.
 
Pitkämäki hoppas att träningsperioden lyfter formen till den nivå han hoppades att den skulle ha varit på redan efter den lyckade träningen under hösten och vintern.
 
– Om formen utvecklas på samma sätt som den hittills gjort har jag chanser till hur bra resultat som under återstoden av säsongen, säger Pitkämäki.