Fotbollsligan: Omgångens alla mål inom sju minuter

Bara en poäng sklijer HJK från utmanarna FC Inter och IFK Mariehamn efter en målsnål lördagskväll.

 

FC Inter-HJK   2–0 (0–0)
 
HJK blev utspelat av FC Inter i Åbo och förlorade med 2–0. FC Inter spelade piggt och är tillbaka ur sin formsvacka – annat är det för HJK som tappat formen totalt.
 
Tillsammans med tusentals festivalbesökare gästade HJK Åbo på den livliga lördagskvällen. På Veritas stadion mötte ett revanschsuget FC Inter ett självsäkert HJK. Lagens första möte i ligan den här säsongen, då på HJK:s hemmaplan, slutade 2-1 till HJK. Revanschmötet blev ingen munter historia för HJK och matchen skrevs 2–0 (0–0) till hemmalaget.
 
– Vi har ett skadedrabbat lag och klarade inte att spela på vår vanliga nivå, säger HJK-tränaren Antti Muurinen.
 
Matchen inleddes piggt av båda lagen och spelet böljade ordentligt.
 
– Känslan var bra när vi steg in på planen. Vi var hungriga och var här för att vinna, säger HJK:s Nikolai Alho.
 
Några minuter in i matchen fick FC Inter ett starkt grepp om matchen och ett mål för hemmalaget hängde i luften. Efter 16 minuters spel lade Ojala en djupledspassning in bakom HJK försvaret och Irakli Sirbiladze var nära att göra öppningsmålet. HJK:s första riktiga målchans kom efter 26 minuters spel då Timi Lahti spelade igenom åt Demba Savage på vänsterkanten. I nästa läge gjorde FC Inter en snabb kontring och spelade ut Ville Wallen ur målet. Pim Bouwman fick ett drömlägeframför öppet mål, men i sista stund fick HJK-försvaret ett knä i vägen för skottet.
 
– Vårt eget spel kom aldrig riktigt i gång. I stället blev det långbollar, men trots några lägen blev det inga mål, säger målvakten Ville Wallen.
 
Andra halvlek inledde FC Inter starkt. Pressen gav utdelning i den 56 minuten. Joni Kauko nickade in 1–0 på ett delikat inlägg av Mika Ojala.
 
– Inter kom in hårt i andra halvleken och vi var inte beredda på det, säger Muurinen.
 
FC Inter tog över matchen totalt efter målet och HJK fick problem att ens slippa över mittplan. FC Inter förstod att utnyttja den tillfälliga förvirringen i HJK:s led och i den 67 minuten satte Interstjärnan Ojala in 2–0.
 
– Vi gick in och gav allt, men i kväll var FC Inter helt enkelt det bättre laget, säger Klubibacken Timi Lahti.
 
HJK satsade allt framåt under slutet av matchen och var nära att få utdelning när Marcus Bahne fumlade med bollen. Målskyttet fungerade ändå inte alls för HJK.
 
– Det är ännu för tidigt att säga vad som exakt gick fel. Åtminstone vinner man inga matcher utan att göra mål. Fram tills nästa match får vi koncentrera oss på att hitta vårt eget spel, säger Alho.
 
– Vi tog ett steg framåt jämfört med våra senaste matcher, men resultat blev ändå bedrövligt, säger Lahti.
 
HJK har nu spelat fem raka matcher utan en full poängpott.
 
Roger Norrgård
 
Jaro-Haka   1–0 (0–0)
 
Jaro tog sig upp från jumboplatsen tack vare en hemmaseger mot Haka. Frank Jonke gjorde det han skulle och nickade in segermålet i 55 minuten.
 
Matchbilden i första halvlek var som man kunde vänta sig. Hemmalaget pressades högt av Haka och höll bollen genom att passa i sidled och bakåt. När Haka fick tag på bollen slogs högst tre–fyra sidledspassningar innan man siktade på en löpande Jarno Mattila med en djupledsboll. Vartdera laget lyckades få till ett par tre målchanser i första halvleken. Haka hade det vassaste läget när en hörna nickades i stolpen. Jaros farligaste chanser uppstod i samarbete mellan offensiva vänsterbacken Tillman Grove och högeryttern Timo Tahvanainen.
 
– I halvtid fick jag order av tränaren att slå inläggen på den långa killen i stället för de korta. Frank är den längsta killen så han syns, log Tillman Grove efter matchen.
 
Tio minuter in i andra halvlek slog Grove så ett perfekt inlägg från vänster, Jonke gick upp och nickade bollen i en båge över den utrusande Haka-målvakten Ville Kauppinen.
Jaro har haft svårt att hålla ledningar i år och även Haka var nära en kvittering. Valkeakoskilaget var dock alltför fumligt i passningarna när det skulle ta över initiativet i matchen.
 
– Vi lyckades ganska bra hindra Jaro från att skapa målchanser. Målet såg ut som ett individuellt misstag, jag måste se det på video för att ge en bättre analys, sade Hakas tränare Sami Ristilä.
 
– Ibland ser det ut som att bollrullandet inte ska ta oss någon vart, men det dyker upp situationer om vi bara har tålamod. Jag är nöjd med pojkarnas passningskvalitet i dag och att de hade tålamodet som krävs mot ett välorganiserat fysiskt lag som Haka, berömde Jaros tränare Alexei Eremenko.
 
Johan Svenlin
 
IFK Mariehamn-VPS   0–0
 
IFK Mariehamn vägrar förlora på hemmaplan och är fortfarande obesegrade i Mariehamn efter 0–0 mot VPS. I och med krysset är IFK nu ligatrea.
 
Gästande VPS från Vasa inledde piggt och skapade två halvchanser direkt i inledningen genom kvicke anfallaren Mustafa Kafa-Ismail och Jarno Parikka.
VPS förde spelet i första halvlek när de hade bollen medan IFK Mariehamn hade stora bekymmer med sitt passningsspel tack vare VPS höga och effektiv press på IFK:s bollhållare. Hemmalaget fick förlita sina anfall på långbollar och fasta situationer. Bästa chansen hade anfallaren Saihou Jagne men skottet sköt han rakt på den utrusande VPS-målvakten Bouna Coundoul.
IFK Mariehamn lyfte fram sina positioner i andra halvlek och tog över matchen tack vare bättre passningsspel och med lite flyt hade Mattias Wiklöf avgjort matchen på en av sina två målchanser.
 
– Vi fick ordning på centrala mittfältet när vi fick in Patrick Byskata och Marcus Olofsson i andra halvlek, men tyvärr kunde vi inte göra mål på våra chanser. Å andra sidan får vi vara nöjda med poängen med tanke på ställningskriget på planen, noterar IFK-tränaren Pekka Lyyski.
 
VPS gick på knä i andra halvlek och åkte hem rätt nöjda med en poäng i Mariehamn.
 
– Det var en tajt match, och bägge lagen hade sina starka perioder. Vi i första och IFK i andra. Poäng på bortaplan är alltid godkänt. Den här matchen hade kunnat sluta hur som helst, säger VPS-tränaren Olli Huttunen.
 
Krille Mattson