Torbjörn Selander

På med benen och ut på löpbanan

Han är världens snabbaste man – utan ben. I onsdags blev det klart att han möter världens bästa löpare i London-OS. Hans namn är Oscar Pistorius, men han är mer känd som ”Blade Runner”.

PORT ELIZABETH / PRETORIA

”I dag är en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Tack till alla som hjälpt mig bli den idrottsman jag är. Gud, familj och vänner, mina motståndare och supportrar.”

I går twittrade Oscar Pistorius ut sin lycka så fort den sydafrikanska olympiska kommittén meddelat att han är uttagen till OS i London för att löpa både 400 meter och den långa stafetten.

När Oscar Pistorius föddes saknade han vadben. Valet stod mellan rullstol för resten av livet och att amputera. Just före Oscars ettårsdag amputerades hans ben under knäna.

Det var hans mor Sheila och hennes inställning som lade grunden till att Oscar nu fått klartecken att bli den första mannen utan ben som tävlar i OS.
Hbl:s reporter har exklusivt följt ”Blade Runner” under flera års tid.

”Blade Runner” blev världskänd för fem år sedan, då han började tävla mot elitlöpare som hade underben och fötter. Den mäktiga friidrottsorganisationen IAAF införde då regel 144.2 som förbjöd alla hjälpmedel. Man påstod att den fjädrande kolfibern gav honom en fördel. Beslutet överklagades av Pistorius som fick rätt i domstol, och det var en världsnyhet när David besegrade Goliat.

Vi går tillbaka till tiden just efter den uppmärksammade segern i rättssalen. En avtalad träff är tänkt att starta med ett träningspass på Pretoriauniversitetets idrottsarena, men Oscar Pistorius dyker inte upp. Både tränaren Ampie Louw och agenten Peet van Zyl väntar otåligt. Till slut förstår vi varför, Oscar håller på att flytta in i sitt nybyggda hus och bär fortfarande lådor. Utanför huset råder kaos med flyttlådor och prylar.
– Sorry för röran, men vi har hållit på sen tidigt i morse.

En ung man med famnen överlastad av lådor går i förväg genom garaget, i full fart mot köket. Där kortbyxorna tar slut börjar proteserna. Det är ”Blade Runner”.
Vi bär snart alla på lådor, fastighetsmäklaren som sålde huset, byggherren som byggde det, ett gäng kompisar, och så Pistorius agent Peet van Zyl. Huset är gigantiskt, med sina 670 kvadratmeter, och den blå poolen glimmar på baksidan.

– Jag gillar verkligen att ha mitt eget ställe, och det här är stort, säger Pistorius och slår sig ner i en koskinnsfåtölj.
När han växte upp var det mamma Sheila som var inspirationen.
– Vi fokuserade aldrig på handikappet i vår familj, när jag vaknade på morgonen sade mamma till min bror att han skulle ta på sig skorna och till mig sa hon åt att ta på mig benen, berättar sonen om Sheila Pistorius som gick bort när Oscar bara var 15 år gammal.
Pistorius börjar berätta om sina tre par ben. 

Läs mera i torsdagens HBL