Överkörda. Finland har mött Grekland i EM-kvalet två gånger och båda gångerna förlorat klart. På hemmaplan i Vanda var det framför allt anfallet som fallerade för Tiina Stens finländska landslag. Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa

EM-väntan långt ifrån över

Blåvitt fick visserligen fira efter EM-kvalet i basket i Vanda, men inte de blåvita som hemmapubliken höll tummarna för. Grekland var för effektivt för Finland, som såg sin slutspelsdröm gå i kras.

– Vi var inte så långt från seger, åtminstone kändes det så. Resultatet säger inte allt i dag, säger Tiina Sten.

Sten och resten av de finländska landslagsdamerna har just gått på en andra förlust mot Grekland i EM-kvalet. När två matcher av kvalet återstår talar allting för att det blir just bakslagen mot grekerna som leder till att Finland inte kommer att vara med då det drar ihop sig till EM-slutspel i Frankrike.

– Vi kämpade bra i dag. Det som var mindre bra var bollförlusterna som blev för många och att vi inte kom åt att löpa tillräckligt. Bollkontrollen var kanske inte den bästa, säger Sten.

Sten noterades själv för 15 poäng då Finland förlorade mot Grekland med 52–66 i Vanda. I den förs­ta matchen mot grekerna på bortaplan blev förlustsiffrorna betydligt större då motståndarna kammade hem segern med hela 72–49.

– Vi var betydligt bättre förberedda den här gången. Matchbilden var helt annorlunda, säger Sten.

Under matchens första minuter kom Finland bra i gång men efter inledningen var det gästerna som styrde och ställde. I paus låg finländarna under med sex poäng – en förbättring jämfört med det första mötet då differensen redan halvvägs var drygt 20 pinnar.

Någon ordentlig revansch blev det ändå aldrig fråga om. Långt ifrån. Besvikelsen i laget var stor och allra hårdast verkade tränaren Anton Mirolybov ta förlusten minuterna efter att slutsummern ljudit.

– Jag vill först och främst lyfta på hatten åt mina spelare. De kämpade så förbaskat bra i dag, säger Mirolybov besviket.

Före matchstart visste de blåvita damerna vad som gällde: matchen skulle i praktiken avgöra om EM-drömmen lever vidare eller inte. I och med nederlaget är chanserna till slutspel minimala, trots att ytterligare två matcher återstår.

Finland möter ännu Lettland och gruppettan Italien innan man sätter punkt för kvalet, där de två bästa ur gruppen på fem lag går till EM-slutspel.

Under pausvilan poängterade Mirolybov för sina spelare att differensen inte var stor och att man fortfarande hade chansen att vända på steken.

– Och efter pausen kändes det som att vi inte var så långt ifrån. Men Grekland är ett bra lag, jag vill inte förringa deras seger, fortsätter Mirolybov.

Grekerna tog i går sin tredje kvalseger på fem matcher och är i kvalet några nummer för stora för Finland.

– Segern kändes inte så långt borta. Men det räckte ju inte ända fram, summerar Sten.

Sten låg tillsammans med veteranen Taru Tuukkanen bakom Finlands slutspurt och snyggade till siffrorna under slutminuterna. Men att förlustsiffrorna blev mindre än i det första Greklandsmötet är en klen tröst då den efterlängtade slutspelsplatsen hotar att glida Finland ur händerna.

 

Finland–Grekland 52–66 (19–25)

+ Taru Tuukkanen har gjort näst flest landslagspoäng för Finland genom tiderna och var nyckelfigur också när Finland mätte krafterna mot Grekland.

? Vart försvinner Finlands effektivitet när man möter grekerna? Finländarna har gjort flest poäng av alla i kvalgruppen men i går var poängtakten inte alls den normala.

! Senast damerna gick till EM-slutspel var 1987, för 25 år sedan. Också nästa års slutspel, i Frankrike, lär avgöras utan Finland.