Novak Djokovic. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREW YATES

Finalveckan på gång – Djokovic och Williams storfavoriter

Den ena är redan världsetta, den andra på god väg att bli det. En sak har dock Novak Djokovic och Serena Williams redan nu gemensamt: Inför avgörandet av Wimbledon går de in som storfavoriter.

 

Djokovic var visserligen spelledig på tisdagen efter att ha krossat landsmannen Viktor Troicki i måndagens åttondelsfinal. Serena Williams däremot var tillbaka på banan och stod för ett rejält styrkebesked. Hennes vinst, 6–3, 7–5, skickade ut regerande mästarinnan Petra Kvitova, ur turneringen.
 
– Jag har aldrig sett någon på damsidan serva så bra som Serena nu, sade John McEnroe, numera expertkommentator.
 
13 serveess mot tjeckiskan var också ett bevis för det. Williams serve har alltid varit ett av hennes främsta vapen och med Maria Sjarapova ute ur Wimbledon är det ingen som kan matcha henne när det gäller just serven.
 
Skadedrabbad
Ryskans uttåg gör att hon är på väg att förlora förstaplatsen på rankingen. Två aspiranter till att ta över den är vitryskan Victoria Azarenka och just Serena Williams. Azarenka ställs mot formstarka österrikiskan Tamira Paszek i sin kvartsfinal, vinst där och Williams väntar i semifinalen.
Hos många är Serena Williams den rättfärdiga världsettan. Skador och motivationsproblem har hållit henne borta från förstaplatsen, men när rankingpoäng nu delas ut även i OS har hon ett utmärkt tillfälle att genom först en Wimbledonseger och sedan ett OS-guld plocka in på konkurrenterna.
På herrsidan är Novak Djokovic ohotad etta på rankinglistan och Rafael Nadals chockförlust i andra omgången gör att serben nu i stället hotas närmast av Roger Federer såväl på rankingen som i Wimbledon. Federers insats i de två senaste matcherna, femsetare mot Julien Benneteau, och ryggproblem mot Xavier Malisse, har dock knappt stärkt hans aktier inför en eventuell semifinal mot Novak Djokovic. Deras senaste möten talar också för ett serbiskt övertag rent psykologiskt.
 
Murray vidare
Vem kan då hota Djokovic från att ta andra raka Wimbledontiteln?
Florian Mayer, motståndare i kvartsfinalen, lär knappast göra det.
På undre lottningshalvan finns visserligen Andy Murray som på tisdagen tog sig vidare till kvartsfinal mot David Ferrer efter vinst i tre raka set mot Marin Cilic. Vid en eventuell final är frågan dock hur Murray kommer att hantera pressen på att bli första britt i en Wimbledonfinal sedan 30-talet.
Hans insatser i tidigare grand slam-finaler talar knappast för honom. Murray har gjort en blek figur, bland annat mot just Djokovic i förra årets Australian open-final.