Lehtikuva/Markku Ulander

EM-tian Sandra Eriksson missade knappt OS

Sandra Eriksson slutade tia i EM-finalen på 3000 meter hinder. En fin prestation i sig, men gränsen till OS i London missades med ynka 19 hundradelar.

I startfältet på 15 damer hade Eriksson det sämsta personliga rekordet och den sämsta årsbästanoteringen.

Men på löpbanan var Eriksson långt ifrån sämst i hinderfinalen. 23-åringen gjorde ett klokt lopp och plockade placeringar ännu på slutvarven. Tionde platsen i finalen gör också att Eriksson blev bästa finländska damidrottare i hemma-EM.

Det finns bara ett jättelikt "men". B-gränsen till OS i London är 9.48,00. Sandra Erikssons sluttid i EM-finalen blev 9.48,19.

- Det gick jättelätt i dag, jag borde ha löpt under gränsen, sammanfattar en påtagligt besviken Eriksson som gömde sitt huvud i händerna när hon fick se sluttiden på resultatavlan.

- Kanske fegade jag ur lite i slutet, jag hade krafter kvar, säger Eriksson.

Erikssons tid var personligt årsbästa och knappa tre sekunder från hennes personliga rekord.

Nykarlebylöparen berättade innan EM-finalen att hon förgäves letat efter en lämplig tävling nästa vecka i Europa där hon igen skulle kunna jaga OS-gränsen. Den retfulla missen på Olympiastadion gör att drömmen om London är spräckt.

Guldet togs av Turkiets Gülcan Mingir på tiden 9.32,96. Silvret gick till Svetlana Sjmidt från Ukraina vara bara sju hundradelar långsammare medan tyskan Antje Möldner-Schmidt tog brons.