Foto: LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto

Ollikainen och Evilä till EM-final

Roni Ollikainen lyckades i första hoppet, Tommi Evilä först i det tredje. Men bägge finländarna nådde åtta meter i längdkvalet och är med i söndagens EM-final.

21-åringen Ollikainen visade inga stortävlingsnerver när han direkt i sitt första hopp noterade 8,00.

Kvalgränsen var visserligen 8,05, men redan från början stod det klart att helsingforsarens hopp skulle räcka till EM-final på hemmaplan. Ollikainen lyckades inte bättra på sitt resultat i de två sista omgångarna, men blev till slut sjunde i kvalet med sina jämna åtta meter.

Tommi Evilä tog en lite krångligare väg till final. Första hoppet var övertramp och i det andra försöket gjordes avstampet bakom plankan och hoppet blev för kort.

Med rejäl press på sig fick Evilä sedan till en bättre plankträff i det tredje hoppet och säkrade elegant finalplatsen med resultatet 8,01, kvalets sjätte bästa notering.

För Esbo IF:s Mikko Kivinen tog det däremot stopp i kvalet. Kivinen fick nöja sig med 7,69 i en kvaltävling där den sista finalplatsen togs med resultatet 7,89.

Klart bäst i kvalet var tysken Sebastian Bayer som i aningen för stark medvind klämde till med hela 8,34. Bakom honom var det jämnt värre och de två finalfinländarna har all anledning att sikta på pallen på söndag.