Jag kan inte vara besviken med ett personligt rekord, sa Aleksi Tammentie. Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tammenties livs tävling räckte inte

Goda nyheter för Aleksi Tammentie: trestegshopparen satte nytt personligt rekord i EM-kvalet. Sämre nyheter: 16,32 var elva centimeter för kort för att Tammentie skulle nå finalen.

Redan i den första kvalhoppet fick Tammentie upp 16,23, bara en centimeter från hans två år gamla personbästa. Nästa hopp blev ännu bättre, och 16,32 gav till slut finländaren en 14:e plats i kvalet där den tolfte och sista finalplatsen togs med 16,43.

- Den här dagens saldo stannar ändå på plus. Jag kan inte vara besviken med ett personligt rekord, sade Tammentie och lovade bättre längder senare i sommar.

- 16.50 spricker ännu, sade tammerforsaren.

Ochså Minna Nikkanen och Suvi Helin misslyckades med att ta sig vidare från sina kvaltävlingar under EM:s andra dag.

Stavdamen Nikkanen hade ett kaotiskt kval med ett evigt flyttande av stegmärken och byte av stavar. Ingångshöjden 405 klarades först på tredje försöket, och 425 vållade lika stora problem. 435 blev sedan alltför svårt och efter ett kval med sju rivningar på nio hopp slutade Nikkanen bara 19:e i kvalet.

- Hoppningen stämmer inte. Nu måste jag överväga att ta en tävlingspaus och försöka vila mig i form till OS, sade Nikkanen som redan klarat kvalgränsen till London.

I kulkvalet blev Suvi Helin 18:e och sista dam. Hennes bästa stöt nådde 15,05 med vilket hon var nästan två meter från final.

- Resultatet är uselt. Fast att få delta i hemma-EM har varit en fin upplevelse, sammanfattade Helin.