Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Skadad Karjalainen till final – Söderberg borta

David Söderberg misslyckades kapitalt i släggkvalet i EM och blev utan resultat. Kollegan Olli-Pekka Karjalainen är kvalificerad för final, men en skada i vaden gör hans medverkan i medaljkampen osäker.

Två övertramp och en slägga som fastade i kastburen. Kvaltävlingen i hemma-EM blev dyster värre för David Söderberg som med tre kryss i resultatlistan snabbt försvann från finaldiskussionen.

I släggkvalets första grupp deltog också Olli-Pekka Karjalainen som i sitt första kast fick upp 74,54. I ett kval med mediokra längder räckte Karjalainens resultat till en fjärde plats totalt, och den rutinerade finländaren skulle i hyfsad form vara en outsider i medaljstriden.

En skada i vaden ställer dock till det för Karjalainen, som hade känningar i vaden redan under kvaltävlingen och därför bara kunde genomföra ett kast. Hur illa skadad han är återstår att se, men i värsta fall missar hemmakastaren lördagens final.

I den andra kvalgruppen representerades Finland av Tuomas Seppänen som med sina 71,15 slutade 20:e och var långt från att nå finalen.

Bäst i kvalet kastade ungraren Kristian Pars med 78,09. Också Niccola Vizzoni, Italien, och ukrainaren Aleksij Sokirskij kastade längre än Olli-Pekka Karjalainen.