– Själva resultatet är inte mycket att hurra för även om medaljen är bra, säger Ari Mannio. Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander

Medalj-Mannio inte riktigt nöjd

Spjutfinland presenterar: Ari Mannio, EM-bronsmedaljör. När Tero Pitkämäki tappade sin nyfunna form steg i stället Mannio fram och blev mästerskapets första hemmamedaljör.

När Tero Pitkämäkis medaljsvit i EM-sammanhang abrupt tog slut steg en splitterny blåvit spjutstjärna fram. Ari Mannio kan numera titulera sig bronsmedaljör efter ett medaljkast på 82,63 meter.

Minuterna efter att bronset var ett faktum kunde man inte tro att 24-åringen just tagit sin första medalj på den här nivån.
Missnöjd. Det var faktiskt så Mannio såg ut.

– Just nu känner jag ingenting, säger han.

När Mannio försöker förklara uttalandet närmare är det den mediokra nivån på finalen och känslan i kroppen som lägger sordin på glädjen. Åtminstone för stunden.
– Själva resultatet är inte mycket att hurra för även om medaljen är bra. Jag fick inte till ett enda riktigt bra kast, säger Mannio, som noterandes för sitt bronskast på det fjärde försöket.

Tättrion bestod av delvis överraskande namn då segern visserligen gick till Vitezlav Vesely men silvermedaljen till ryssen Valeij Jordan. Tjeckens guldkast mätte 83,72, vilket är tre meter kortare än Tero Pitkämäkis bronskast i senaste EM i Barcelona.
– Före tävlingen skulle jag ha varit nöjd vid tanken på medalj men nu kändes det som att jag hade guldet i kroppen.

Många frågor – få svar


Tränarpappan Tapio Mannio är inne på samma linje: sonen hade segern på gaffeln. Men han ser samtidigt det positiva med att hans adept inte är riktigt nöjd.
– Åtminstone finns segerhungern kvar, säger Tapio Mannio och syftar på OS i London.

I och med EM-medaljen torde Mannio vara en självskriven OS-resenär, vilket innebär att han kan koncentrera sig på uppladdningen i lugn och ro utan att pressa fram ytterligare formbesked.

– Så var det åtminstone sagt tidigare, men jag väntar och ser vilka besked som ges de närmaste dagarna, säger den färska bronsmedaljören.

Särskilt många andra spörsmål har han däremot inga svar på i det här skedet. Dussinet frågor senare står det klart att Mannio vad han än själv säger är rätt omtumlad efter det som just utspelat sig på Olympiastadion.
– Jag vet inte, jag minns inte, blir svaret på vad han ska göra med prispengarna, hur han ska fira, om han ska tävla innan OS, om han nu är Finlands främsta spjutkastare och till och med på om han tidigare kastat spjut i London.

Regerande mästaren avbröt

Den som däremot har mycket att stå i om det ska bli något OS är Tero Pitkämäki. Inte ett enda finalkast över 80 meter. Det innebär att han för första gången i karriären lämnar ett EM utan en medalj i bagaget.
– Tekniskt sett var insatsen dålig, det finns ingenting bra att berätta. Det är lätt att hålla sig för skratt, säger Pitkämäki.

Pitkämäkis första finalkast mätte knappa 75 meter och bättre än så blev det aldrig. Han fick därför kasta bara tre omgångar.

Om kvällen bjöd på dramatik för Pitkämäki gjorde den detsamma för ärkerivalen Andreas Thorkildsen. Den regerande Europamästaren lämnade

Olympiastadion samtidigt som Pitkämäki – trots att han kvalificerat sig för samtliga finalkast.
– Jag hade gärna tagit medalj men det är viktigare att vara i skick till OS, säger Thorkildsen, som valde att avbryta på grund av en skada i låret som han fick känningar av under uppvärmningen.

Ketchupeffekt att vänta

Suveränen Thorkildsen ser ändå inte särskilt nedslagen ut – det här mästerskapet skulle i vilket fall som helst fungera bara som uppvärmning för säsongens främsta mål. Men han är glad för Mannios och hemmapublikens skull.
– Det var en jämn tävling och det var kul att Finland fick medalj.

Thorkildsen tillägger att karriärens första medalj kan få till stånd en ketchupeffekt och leda till att topplaceringarna trillar in lättare i fortsättningen.

Det litar också bronsmedaljören Mannio på.
– I OS måste jag kasta bättre och längre. Men placeringen får gärna vara ungefär samma som nu, kanske snäppet bättre.