Mario Balotelli överglänste Philipp Lahm. Foto: Lehtikuva/AFP/Gabriel Bouys

Mario Balotelli sköt Italien till final

Två mål av Mario Balotelli i första halvlek räckte för Italien mot Tyskland. Därmed möts Spanien och Italien i söndagens finalmatch.

Första halvlek var något av en enmansshow signerad Mario Balotelli. Den italienska anfallaren var ständigt på språng och skapade oro i det tyska försvaret. Första gången fick Manuel Neuer kapitulera i den 20:e minuten. På vänsterflanken fintade Antonio Cassano bort två tyska spelare, Sami Khedira och Jerome Boateng. Cassano skickade iväg ett precist inlägg och på plats fanns Balotelli som framför näsan på Neuer nickade in 1–0. Italien ökade på till 2–0 i den 36:e minuten. Riccardo Montolivo skickade i väg en lång boll som nådde Balotelli. Manchester City-anfallaren tog några snabba steg och dundrade in 2–0 och utan chans för Neuer att ingripa. Det intressanta i den första halvleken var att Tyskland dominerade under de första tio minuterna och det fanns också bud på mål, men Gianluigi Buffon räddade med tur och skicklighet. Men annars stod Tyskland inte att känna igen. Italiens offensiva spel sög musten ur tyskarna och det svartvita lagets varumärke - ett snabbt kontringsspel var också frånvarande.

Tyskland inledde som väntat den andra halvleken starkt och skapade flera heta lägen i det italienska straffområdet. Mesut Özil var nära att hitta Sami Khedira, men Khedira stod vänd med ryggen mot mål och fick inte till stånd ett skott. Däremot vållade Marco Reus frispark stora problem för Buffon. Den italienska målvakten lyckades nätt och jämnt tippa bollen över ribban på Reus rökare. Men den hårdare tyska offensiven kom av sig efter att Italien bytt in Thiago Motta och Alessandro Diamanti in. Två spelare med defensiva kvaliteter. De lyckades tillsammans med lagkompisarna effektivt stoppa alla tyska försök, som blev allt mer desperata. Toni Kroos hade chansen, men hans skott gick grovt över målet. I den 82:a minuten fick Tyskland en hörna, men det hela slutade i ett slarvigt inlägg utan problem för Buffon.

På stopptid fick Tyskland en straffspark som Mesut Özil förvaltade väl, men reduceringen kom för sent för Tysklands del. Italien förtjänade finalplatsen med en taktiskt betydligt mognare spel. Man anföll friskt i första halvlek med Balotelli på topp och när man väl hade ledningen så lyckades man kyla ner det tyska spelet med en perfekt defensiv insats. En insats som knappast lämnade någon fotbollsvän oberörd.

Tyskland–Italien 1–2 (0–2)

Bästa betyg: Mario Balotelli var givetvis matchens lirare med sina två strutar. Balotelli försvann dock ur bilden i den andra halvleken, blev utbytt och var sur. Får vitsordet åtta.

EM-temperaturen: Blir väl inte så mycket högre än så här när finalen stundar. Men det är inte så att Spanien eller Italien har kunnat stoltsera med några större supporterskaror i Polen och Ukraina. Intressant att se hur det blir i finalen.

Latläxan: För Tysklans del inleds VM-kvalet på hösten. Färöarna, Österrike, Sverige, Irland och Kazakstan står för motståndet. Trots förlusten mot Italien är tysk landslagsfotboll något att räkna med i framtiden.