Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Wendelins drömlopp blev mardröm

Ville Wendelin hade just gjort sitt livs lopp och avancerat till EM-semifinal. Men mitt under jubelintervjuerna kom nådastöten - finländaren var diskvalificerad.

21-årige Ville Wendelin hade löpt i mål på 46,66 i det första EM-försöksheatet på 400 meter. Ett präktigt nytt personligt rekord med hela 62 hundradelars marginal.

Och framför allt ett lopp som skulle ha fixat den första finländska avancemangsplatsen i hemmamästerskapen. Wendelins glädje gick heller inte att ta miste på i intervjuzonen.

- Jag hade en helvetes bra känsla, det kändes direkt att "nu far det". Det kändes jävligt bra i 330 meter. Sedan styvnade jag, men jag styvnade inte totalt, sade en sprudlande glad löpare.

Just då avbröt friidrottslandslagets medieansvariga Mika Noronen intervjuerna med ett dystert besked. Wendelin var diskad, för att ha löpt på fel sida om sin bana.

- Jaha. Just så, sade Wendelin, sjönk ihop och stirrade länge tomt ut i luften.

- Jag hade ingen aning. Jag märkte aldrig att jag kunde ha trampat över, sade Wendelin och fick kämpa för att hålla fattningen.

Ville Wendelin var inte den enda som gick diskvalificeringens öde till mötes. Inte mindre än sju löpare på 400 meter gjorde sig skyldiga till samma regelbrott, ett faktum som en gång för alla visar att kurvorna på Helsingfors renoverade Olympiastadion har en form som är allt annat än optimal.