Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Utriainen fixade första finalplatsen

Det tog ett tag, men i det första EM-passets sista tävling kom den första stora finländska framgången. Sanni Utriainen blev sexa i spjutkvalet och startar i fredagens final som en outsider i medaljkampen.

- Jag är lättad, väldigt lättad. Kvalet är svårt för alla, också de mer rutinerade. Och nu klarade jag det, sade den tidigare juniorvärldsmästaren och skrattade glatt när hon som allra sista idrottare traskade genom intervjuzonen efter Helsingfors-EM:s inledande tävlingspass.

Utriainen kastade i kvalets andra grupp och visste att en båge på 57 meter borde räcka för final. Genast i första klämde hon till med 57,52 och i sista kastet förbättrade hon sitt resultat till 58,70. Med det blev 21-åringen sexa i kvalet, bara en knapp meter från tredjeplatsen.

Frågan är nu hur långt det kan bära i finalen.

- Kvalet var det svåra. Nu kan jag njuta i finalen. Mitt mål för sommaren var att kasta över 61 meter, fredagen vore ett bra tillfälle att göra det, konstaterar Utriainen.

För den andra finländskan tog det stopp i kvalet. Seppo Rätys adept Oona Sormunen fick nöja sig med 54,66 och en 14:e plats i kvaltävlingen som vanns av Ukrainas Vira Rebryk med en båge på 61,84.