En skadad vrist satte stopp för Teemu Wirkkalas spjutkval. Foto: Tor Wennström

Mannio glänste – Wirkkala avbröt

Det rådde ingen brist på dramatik i spjutkvalet i EM. Ari Mannio lyste, också Tero Pitkämäki gick säkert vidare, medan reserven Teemu Wirkkala fick ge upp mitt under pågående kval.

Först fick Ari Mannio till ett kast på 84,31 meter i sitt andra försök och var den enda av samtliga idrottare som klarade den egentliga gränsen på 83 meter.
Sedan inledde Tero Pitkämäki med ett försiktigt första försök innan det var dags för beskedet att Teemu Wirkkala avbryter kvalet – utan ett enda godkänt kast.

– Jag skadade vristen i tävlingen i Pihtipudas och nu gjorde det så ont att jag inte kunde kasta mera än ett kast. Det kändes som om blixten slagit ner i den, säger Wirkkala.

Reserven Wirkkala tog en plats i EM-truppen efter att Antti Ruuskanen ett dygn innan EM-starten drabbades av lunginflammation. Med facit på hand var inte heller reserven alls i form att delta i hemmamästerskapet. Wirkkala medger att det hela var en risktagning och inte utföll som han in i det sista hoppades på.

– De som är klokare än jag avrådde mig från att tävla men jag kunde inte låta bli att tacka ja till den här chansen. Jag var tvungen att försöka, säger Wirkkala.
På frågan om lagledningen kände till Wirkkalas skadeläge svarar han jakande men är snabb att försäkra de intresserade om att det var han själv som fattade beslutet att hoppa på planet till Helsingfors i tisdags.

Förbättring av resultatet

Men nog om den enda finländaren som misslyckades i kvalet. Gladast var Ari Mannio, som klarade kvalgränsen på 83 meter med glans.
– Det gick kalla kårar längs med ryggraden när jag hörde publikens rop. Visst var jag lite mera nervös än vanligt, konstaterade Mannio efter det lyckade kvalet.
VM i fjol blev ingen succé för Mannio, som den gången inte gick till final. I dag då finalen inleds klockan 18.45 är han ute efter revansch på Olympiastadion.
– Målsättningen i finalen är att förbättra det här resultatet. Men det beror förstås också på förhållandena, säger Mannio.

Kvalet bjöd på lättnad

På många sätt var ändå Tero Pitkämäki den som hade mest att vara glad över. Efter den långvariga kräftgången har han nu kastat över 80 meter i två tävlingar på raken.
– Det ger en känsla av lättnad. Jag var nervös, nervösare än vanligt, säger Pitkämäki, vars kast på 80,66 gav honom en sjätteplats i kvalet.

Nästbäst i den kyliga kvällen på stadion var ukrainaren Oleksandr Pyatnysya följd av polacken Igor Janik.

Efter att favoriterna, inklusive den regerande mästaren Andreas Thorkildsen från Norge, alla kastat sig till final, nominerar Pitkämäki lagkompisen Mannio till ett av dagens medaljhopp.
– Men jag tänker också vara med och kämpa om dem, säger Pitkämäki. Det gäller helt enkelt att kasta längre än i dag, säger Pitkämäki som får medhåll av Thorkildsen.

– Tja, det här var tillräckligt för final. För seger kommer det att krävas otroligt mycket mera, kommenterar Thorkildsen sitt 79,34 meter med tanke på att han försvarar EM-guldet i kväll.

Medan Pitkämäki sedan den katastrofala fjolårssäsongen tränas av Jan Zelezny fick Mannio några god råd på vägen av Seppo Räty i går. Exakt hur rådet löd må vara osagt.
– Det är ingenting som lämpar sig för barnaöron, myser finalisten.