Foto: EPA/KERIM OKTEN

Grannarna slåss om plats i solen

Spanien och Tyskland axlar favoritskap i semifinalmatcherna mot Portugal och Italien.

I kvällens match drabbar Spanien och Portugal samman i Donetsk. Spaniens Xabi Alonso, som avgjorde kvartsfinalen mot Frankrike, ser fram emot att möta sina klubbkompisar i Real Madrid Cristiano Ronaldo, Pepe och Fabio Contreao.

– Jag har snackat med alla tre spelarna under EM och det är ingen överraskning att de fortsatt att spela så bra efter en fin säsong i La Liga, men när det gäller Ronaldo kommer vi inte att ändra på vår taktik.

Det bästa sättet är att spela som ett lag och inte ge honom utrymme, säger Alonso.

Cesc Fabregas lyfter fram det portugisiska mittfältets prestationer som en nyckelfaktor i matchen.

– Portugiserna gillar att hålla bollen och satsa på kontringar, men det är inte så underligt när de har snabba spelare som Ronaldo och Nani. Jag tycker inte att Portugals spelstil påminner om den som Real Madrid har, säger Fabregas.

Spanjorerna har beskyllts för att spela tråkig fotboll. Bland annat har den italienska pressen sågat de spanska spelarnas prestationer.

– Det är deras åsikt och den är precis lika mycket värd som vilken annan som helst, sa Xabi Alonso.

Det är användandet av många defensivare spelartyper högt uppe i banan som den italienska pressen hakat upp sig på.

– Jordi och Arbeloa kommer ju upp högt från sina ytterbackspositioner i stället, säger tränaren Vicente del Bosque.

I Portugal är optimismen självfallet på topp och tidningarna pryds av rubriker som ”Vi är inte rädda för Spanien” och ”Ronaldo, bättre än Messi”. Spelarna har respekt för Spanien, men anser inte att matchen blir så svår som man på förhand kunde tro.

– Självförtroendet är på topp. Vi har visat att vi med vår spelstil kan nå långt i turneringen, säger João Pereira.

Den stora frågan är hur portugiserna klarar av den första halvtimmen. I det här EM:et har laget visat att man tänder till ju längre matchen lider, men är det ett vinnande koncept mot Spanien? Helder Postiga saknas på grund av skada, vilket betyder att Portugals anfall består av Hugo Almeida tillsammans Nani och Cristiano Ronaldo. För förs­ta gången på sex matcher (kvalmötet mot Bosnien medräknat) tvingas tränaren Paulo Bento göra en ändring i öppningselvan.

Özil hyllar Pirlo
I torsdagens semifinalmatch i Warszawa möts Tyskland och Italien. Tysklands Mesut Özil ser fram emot matchen.

– Det blir en svår match, men vi har den självkänsla som krävs för att vinna över Italien. Jag tycker att Italien är överraskande starkt, vilket de bevisade mot till exempel Spanien.

Özil lyfter fram Andrea Pirlo som det italienska lagets primus motor och tongivande spelare.

– Han har spelat på topp i flera år och visat upp ett högklassigt spel. I straffsparkstävlingen mot England visade han upp en beundransvärd kyla. Men samtidigt bör vi komma ihåg att Italien spelar som ett lag och därför är svårslaget.

Den italienska tränaren Cesare Prandelli efterlyser ett djärvt spel av sina adepter.

– Vi måste ta risker och inte bara spela med ett tätt försvar. Hellre så att Tyskland gör mål på en kontring än att vi måste försvara hela tiden.

Han tycker att Italien måste få fram styrkorna i spelet på ett bättre sätt. Mot England hade italienarna ett 68-procentigt bollinnehav.

– Det taktiska är ett litet bekymmer för oss. Vi dominerade mot England och det gav oss bra vägkost inför semifinalmatchen. Jag är nöjd med Mario Balotellis insatser. Han behöver bara lite mer tur.

Prandelli riktar också skarp kritik mot spelschemat i EM. Italien fick slita i 120 minuter i EM-kvartsfinalen mot England – fick två vilodagar färre än Tyskland.

– Det är ett problem som Uefa (europeiska fotbollsförbundet) måste tänka över inför nästa EM, säger Prandelli.