Iker Casillas. Foto: AFPPHOTO/ PATRIK STOLLARZ

Casillas på väg mot unik 100-klubb

Att spela 100 landskamper är fantastiskt. Att vinna 100 landskamper är unikt. Spaniens landslagsmålvakt Iker Casillas kan bli den förste som når bägge milstolparna.

 

Det började visserligen inte så bra. I landslagsdebuten hade den då 19-årige Casillas bara varit på plan i tio minuter när han drog ned Fredrik Ljungberg i en träningslandskamp mot Sverige på Ullevi inför EM 2000. Roland Nilsson satte sedan straffen som kvitterade matchen till 1–1.
 
– Allt har förändrat sig sedan dess. Då var jag mer tystlåten. Jag lyssnade och lärde. I dag är det annorlunda, konstaterar han i en intervju med radiokanalen Punto.
 
Den tystlåtne har blivit en av de största i fotbollshistorien.
Iker Casillas har vunnit VM-guld och EM-guld och spelat fler landskamper – 135 – än någon annan spanjor.
Ingen annan i världen – åtminstone på herrsidan – har dessutom hållit så många landskampsnollor som Casillas: totalt 77 stycken.
Ingen annan har heller vunnit så många landskamper: 99 stycken.
Den 100:e kan komma mot Portugal i Donetsk på onsdag, även om den spanske lagkaptenen är tydligt medveten om att segersviten inte kommer att fortsätta hur länge som helst.
 
– Utifrån kan det verka som en enkel match, men vi har erfarenheten av några smärtsamma förluster som vi inte har förtjänat. Vi måste fortsätta med vårt eget spel och hålla i bollen, säger Casillas till Punto.