EPA PHOTO DPA KAY NIETFELD.

Skadebakslag stoppar Klüfts EM-start

Svenskan Carolina Klüft står över friidrotts-EM. Med bara sex veckor kvar till OS, har 29-åringen fortfarande för ont för att hoppa längd.

 

– Just nu känns det väldigt tungt, meddelar hon.
 
Säsongspremiären i Göteborg för knappt två veckor sedan gav ett dystert facit för Klüft. Smalbensskadan gör det fortfarande omöjligt att gå för fullt i längdhoppet.
 
I stället för att få ett perfekt OS-genrep under EM i Helsingfors denna vecka får längdhopparen därför följa ännu ett mästerskap som åskådare.
Klüft har haft problem med smalbenet en längre tid och har opererats flera gånger, senast i vintras. Redan inför galan i Göteborg aviserade hon att EM i Helsingfors kunde vara i farozonen, allt för att inte riskera något inför OS i London.
Enligt Klüfts tränare Oscar Gidewall var beslutet att stå över EM nödvändigt. Planen är nu att det bara blir en tävling till inför OS, där längdkvalet avgörs den 7 augusti.
Riktigt när Klüft kan hoppa längd igen är dock oklart.
 
– Vi vet helt enkelt inte just nu. Det kan vara dystert en dag, och så kännas väldigt positivt nästa dag. Samtidigt är det ju sex veckor kvar till OS, så det finns lite tid, säger Gidewall.
 
– Nu gäller det att vara klok också. OS, det är en annan sak. Då kan man ju chansa på ett annat sätt. Det blir ju hennes sista längdtävling förmodligen, då kanske det spelar mindre roll.