Heikkilä, Monni och Mörö siktar på semifinal

Jussi Heikkilä skulle inte bli överraskad av att se tre finländare gå vidare från försöken på 400 meter häck i EM i Helsingfors på onsdag.

–I EM i Barcelona räckte 51,1 för att gå vidare. Den tävlingen gick två timmar senare och i varmare väder så visst är det realistiskt för oss alla tre i Helsingfors, säger Heikkilä om de tre finländarnas semifinalchanser.
I försöken löper 29-åriga Heikkilä, som gjort 51,44 i år, Petteri Monni och Oskari Mörö. Monnis säsongsbästa är 51,48 och Mörös 52,03.
Heikkilä, som har kämpat med ljumskskador i ett par år, har förberett sig inför onsdagens försök på Olympiastadion på ett tre veckor långt läger i Malaga.
–Löpningen har rullat på fint, avslöjar Heikkilä.
Monni, 22, är i EM ute efter att slå sitt personbästa 51,09 från JEM i fjol.
–Man ska löpa på 51 sekunder för att komma till semifinal, men det har jag möjligheter till, säger Monni.
I början av sommaren har Monni löpt två gånger under 52 sekunder och en gång på 52,40.
–Tekniskt har det varit ganska bra lopp men det lilla extra har saknats från dem. Nu har jag tagit det ganska lugnt och toppat formen, säger Monni.
Så har även 19-årige Mörö gjort. Han har inte tävlat mer än ett par gånger den här säsongen.
–Jag var sjuk i början av säsongen men nu har jag joggat och vilat. Jag är ute efter säsongsbästa, slår Mörö fast.
För ett år sedan satte Mörö personbästa 50,80.

Heikkilä tränar Millard till EM

Heikkilä följer även noga med hur Emma Millard klarar sig på 400 meter häck. Heikkilä började i höstas träna Millard, som på grund av överträning inte tävlade alls i fjol.
–Jussi har lärt sig mycket i USA. Vi har jobbat enligt det och det har fungerat bra, säger Millard.
Heikkilä tränade i många år under häckgurun Curtis Frye i South Carolina-universitetet.
Millards rekord är 58,04 från 2009. I vår har hon löpt 58,46 som bäst. Att gå vidare från försöken i Helsingfors kräver en tid på under 57 sekunder.
–Målet är ett bra och helt lopp efter vilket jag inte behöver spekulera. Det har jag ännu inte lyckats med i år, säger Millard.
Tränaren är av samma åsikt.
–Utgående från träningarna skulle Emma kunna löpa fortare. Men det är frågan om att hon i tävling inte kan komma med en maxprestation, säger Heikkilä.