Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Tyskland leker med svaga greker i EM-kvarten

EM är inne i kvartsfinal­skedet med åtta lag som slåss om avancemang. Hbl tar en titt på paren.

Tjeckien–Portugal
Ingen hade väl på förhand trott att Tjeckien skulle avancera från sin grupp med Polen och Ryssland som klara favoriter – och framför allt inte efter den inledande brakförlusten mot Ryssland. Men segrar över Grekland och Polen såg till att tjeckerna vann gruppen. Portugal inledde turneringen med förlust, men formen är uppåtgående efter två raka segrar. Portugal har visat upp spel som kan föra laget långt i turneringen och så har man ju världens kanske bästa spelare Cristiano Ronaldo i laget. Helt chanslösa är tjeckerna inte, men då måste Petr Cech och Tomas Rosicky visa upp ett fantomspel.
Tips: Portugals snabbhet är för mycket för det tjeckiska försvaret. Portugal vinner med 2–0.
 

Tyskland–Grekland
Tyskland gick från klarhet till klarhet och i gruppspelet och vann sina samtliga tre matcher i dödens grupp. Det är mycket svårt att hitta några brister i det tyska spelet, det är fråga om en komplett lagmaskin och därmed har laget levt upp till rollen som den starkaste guldfavoriten. Grekland räknades inför EM som ett av de sämsta lagen, men trots det är grekerna bland de åtta främsta. Greklands spelstil är ju allt annat än vacker, men den är effektiv och med stort hjärta. Och visst är Celticanfallaren Giorgios Samaras i sin rockstjärnefrisyr en sevärd spelare. Men frågan är om det räcker till mot Tyskland som är så mycket bättre på alla plan.
Tips: Tyskland är för bra för grekerna. Två- till tremålsseger för Tyskland för laget till semifinal.
 

Spanien–Frankrike
Spanien gav bilden av att man inte ansträngde sig allt för mycket i gruppspelet. Två segrar, över Irland och Kroatien samt ett oavgjort resultat mot Italien räckte mer än väl för avancemang. Den spanska truppen är givetvis stenhård med få brister och har ju dessutom en vinnande rutin som ofta spelar en stor betydelse i storturneringar.
Frankrike har stundtals sett bra ut, som till exempel i matchen mot Ukraina, men mot Sverige blev det ett ordentligt magplask. Var det bara ett olycksfall i arbetet mot ett Sverige som bara spelade för äran, eller var det början på en nedåtgående trend för det franska landslaget? För att Frankrike ska ha en chans krävs det också att andra spelare än Franck Ribery höjer sig. Yann M’Vila kunde få betydligt mer ut av sin potential än vi hittills sett. Spanien är i favoritroll i matchen.
Tips: Spanien till semifinal med en knapp, men ändå övertygande seger.

Italien–England
Det kanske på förhand sett jämnaste kvartsfinalparet med två lag vars dagsform alltid är en gåta. Italiens gruppspel var, bortsett matchen mot avsågade Irland, inget att hurra över. Men frågan är ändå om inte segern över Irland gav den skjuts som Italien behöver för att nå långt. Potential och kunskap finns det gott om i laget. Att hålla Mario Balotelli på bänken är ett smart drag av Cesare Prandelli.
England vann sin grupp med två segrar och ett oavgjort resultat. Engelsmännen har visat upp ett stabilt spel, som knappast blir sämre när Wayne Rooney är med i leken efter sin avstängning. Roy Hodgson har, överraskande nog, valt att köra med en offensiv spelstil, som burit frukt. Tre mål i matchen mot Sverige, utan Rooney, är ett bevis på att det finns kraft i anfallet. Joe Hart är också den sista viktiga utposten i målet. En målvakt i världsklass.
Tips: Oavgjort efter 90 minuter, och sedan är det öppet rejs. Hjärtat säger England, men förnuftet Italien med en förmåga att kunna tänja sig i avgörande mästerskapsmatcher.