Danmark utslaget ur EM

Danmark EM-äventyr tog slut då laget förlorade mot Tyskland samtidigt som Portugal slog Holland.

Superstjärnan Cristiano Ronaldo var hårt kritiserad för sin ineffektivitet i EM, fram till söndagen. Då ledde han sitt Portugal till kvartsfinal med två mål i gruppavslutningen mot Holland.

Ronaldo, som inte verkade få in bollen hur han än försökte tidigare i turneringen, hittade målformen i rättan tid. Hans mål vände en holländsk 1–0-ledning till portugisisk 2–1-seger. Och vad viktigare: de gav kvartsfinalplats i EM i Polen och Ukraina.

Då Tyskland, efter många om och men, lyckades besegra ett tappert kämpande Danmark, så var det klart att de perfekta tyskarna möter Grekland i kvartsfinal i Gdansk på fredag, medan Portugal gör upp med Tjeckien i Warszawa på torsdag om en plats i semifinalskedet.

När Holland och Portugal möts förväntar man sig friskt anfallsspel och mängder med målchanser, och publiken i Charkiv fick just det.

Holland, som var pressat att vinna, inledde offensivt och fick utdelning redan i den elfte matchminuten.

Arjen Robben trängde in från sin högerkant och spelade Rafael van der Vaart, som med två snabba beröringar placerade bollen i den bortre burgaveln–otagbart för den portugisiske keepern Rui Patricio.

Efter målet vände spelövertaget direkt. Ronaldo hann missa två lägen innan Joao Pereira hittade lagkamraten på väg att smita genom det holländska försvaret. Stickaren var perfekt avvägd, och äntligen hade Ronaldo kylan att sätta in bollen bakom Maarten Stekelenburg i Hollands mål.

Samme man fick sätta spiken i den holländska kistan och cementera sitt lags kvartsfinalbiljett i andra halvlek. Han hade nyss frispelat Nani, som ofattbart sköt rakt på Stekelenburg från fem meters håll, men i nästa sekvens var rollerna ombytta och Ronaldo gjorde inget misstag.

Portugiserna höll ledningen matchen ut och Ronaldo var till slut nära hattrick, men hans skott 20 sekunder före full tid träffade stolpen.

Guldkandidaten Tyskland tog som enda EM-manskap full pott i gruppspelet. Laget besegrade Danmark i Lviv, likaså med 2–1, och vann grupp B.
Danmark var ändå ingen enkel match och det stod 1–1 fram till den 80:e minuten, då Lars Bender satte in tyskarnas segermål.

I första halvlek hade Lukas Podolski fört upp Tyskland i en 1–0-ledning, men Michael Krohn-Dehli hade kvitterat på en finurlig hörnvariant fem minuter senare.

För det holländska landslaget var EM-slutspelet inget mindre än en katastrof – tre matcher och tre förluster. Räkna med att huvuden krävs på fat i den holländska pressen på måndag.