Tack och adjö, Sverige

För Sveriges del tar EM i år slut i gruppskedet. Andra förlusten – den här gången mot England och blågults EM blev en ond mardröm.

Matchens första tjugo minuter var rätt avvaktande och det bjöds på ett försiktigt spel av bägge lagen. Bägge lagen nöjde sig med ett ställningskrig i väntan på en storoffensiv. Länge såg det ut som om lagen skulle ha svårt att näta, men plötsligt slog engelsmännen till.


Steven Gerrard skickade ett inlägg från egen planhalva och Andy Carroll var på plats och nickade bollen snyggt i mål utan chans för Andreas Isaksson i det svenska målet. Sveriges bästa chans i den första halvlek hade Kim Källström, men hans skott gick knappt över det engelska målet. Annars var den första halvleken rätt händelsefattig.


I den andra halvleken utjämnade Sverige genom Olof Mellberg. Efter en frispark levde bollen i det engelska straffområdet och till slut hamnade bollen hos Mellberg som från närhåll nätade när bollen studsade i mål via den engelska backen Glen Johnson.


Och Sverige klart mer flyt i spelet. I den 59:e minuten skickade Sebastian Larsson i väg en frispark och framför mål fanns Mellberg som nickade in sitt andra mål för kvällen. Sverige hade vänt matchen med besked – trodde de flesta.


Men England utjämnade. Efter en frisparkssituation hamnade bollen hos Theo Walcott som krutade på. Isaksson var fullständigt chanslös på skottet som snuddade vid en svensk spelare. Isaksson var också skymd och kunde inte göra så mycket i läget.


Engelsmännen tog ledningen i den 78:e minuten genom Danny Welbeck. Han styrde bollen snyggt i mål med ryggen vänd mot målet. Ett av EM:s hittills absolut snyggaste mål.


Nu var Sverige piskat att anfalla och man gjorde så gott man kunde, men räckte inte. England försvarade smart och såg till att svenskarna inte hade något att säga till om i slutskedet.


Tråkigt slut för Sverige och de otaliga svenska supportrarna på plats i Kiev. Sveriges stora problem var till slut avsaknaden av en större bredd som hade varit betydelsefull. Därmed riktas de nordiska blickarna mot Danmark i morgon.