Grekland och Tjeckien skickade hem Ryssland

Ryssland var favorit att vinna A-gruppen i fotbolls-EM, men laget snubblade på ett grekiskt hinder på upploppet.

Grekland chockslog Ryssland med 1–0 i den sista gruppspelsmatchen i Warszawa, och då Tjeckien samtidigt besegrade EM-värden Polen med samma siffror i Wroclaw så var Grekland och Tjeckien överraskande klara för kvartsfinal.


Lördagens målskyttar var Giorgos Karagounis för Grekland och Petr Jiracek för Tjeckien. I kvartsfinalerna på torsdag och fredag nästa vecka möter de var sitt lag från grupp B–sannolikt Tyskland och någon i trion Portugal, Danmark och Holland.

 

Både Grekland och Ryssland hade vassa målchanser i matchinledningen, men Ryssland tog över bollinnehavet allt mer ju längre den första halvleken led. Publiken väntade nog redan på pausvilan då grekerna, som knappt skapat några målchanser alls, överraskande slog till.

Den grekiske lagkaptenen Giorgos Karagounis snodde bollen, löpte genom det ryska försvaret och avslutade med ett hårt skott som smet precis förbi målvakten Vjatjeslav Malafejev.


Då hade domaren i mötet mellan Tjeckien och Polen i Wroclaw redan blåst för halvtid i ställningen 0–0. I det här läget skulle både Ryssland och Grekland ha avancerat, men ett mål i Wroclaw skulle bli ödesdigert för ryssarna.

Tjeckien var rejält i gungning i den första halvleken i Wroclaw då Polen trummade på–men EM-värden fick ingen utdelning. Polackerna visste att oavgjort under inga omständigheter skulle räcka till kvartsfinal, så en likadan forcering väntades efter pausvilan.

Märkligt nog verkade Polen andefattigt då den andra halvleken körde i gång. Tjeckerna tog över spelet, och i den 72:a matchminuten var det ridå för de polska fotbollsfantasterna.


Rafal Murawski spelade galet på mittfältet och Milan Baros kom åt att kontra. Han avancerade ända in i det polska straffområdet, vände och spelade fram Petr Jiracek, som smällde in 1–0 till tjeckerna. Ett mål som innebar att Ryssland, som inledde EM-slutspelet så övertygande, hade gjort sitt i fotbolls-EM.


Ryssland hade ett antal lägen ännu under Greklandsmatchens 15 sista minuter men fick bara inte in bollen. Då domaren blåste före full tid var sensationen ett faktum–Grekland, Europamästaren från 2004, avancerar till kvartsfinal, tillsammans med Tjeckien.


Det enda minuset för Grekland på lördagen var att lagkaptenen och målskytten Giorgos Karagounis drog på sig sin andra varning i EM-slutspelet. Det innebär att han är avstängd i kvartsfinalskedet.