Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Endast en seger räknas för Sverige

England mot Sverige – en match som inte saknar laddning. Två lag i behov av poäng för att avancera till nästa skede. En poäng är för lite. Det borde helst bli tre.

England inledde ju EM med att kryssa mot Frankrike 1–1 samtidigt som Sverige förlorade öppningsmatchen mot Ukraina med 1–2. För Sveriges del handlar det mycket om med vilken offensiv laget ställer upp med. Den svenska offensiven fungerade bara stundtals mot Ukraina och frågan är om inte till exempel Christian Wilhelmsson får chansen i öppningselvan?

Blackburns Martin Olsson ser fram emot att möta bekant motstånd från Premier League.

– Det blir väldigt stort. Vi har mycket att bevisa men de har mer press på sig. Det är England och de förväntas alltid gå vidare och gå långt, säger Olsson till Aftonbladet.

Trots att många anser att England är överskattat är det något Olsson inte håller med.

– De har bra spelare. För mig är den engelska världens bästa liga. Spelarna är kvalitet så man får inte underskatta dem. Det är ett bra landslag med bra spelare, men jag vet att de kommer ha mer press på sig än vad vi kommer att ha så det är bra för oss. Det är samma för Frankrike också. Men överskattade? Nej, säger Olsson till Expressen.

Och det finns också frågetecken kring Zlatan Ibrahimovic. Det råder knappast något tvivel om att han spelar, men på gårdagens träningspass som svenskarna genomförde inför sina supportrar tog Ibrahimovic det lugnt. Han skadade vänstra lårbenet i matchen mot Ukraina och frågan är om han är 100-procentigt fit for fight?

I matchen mot Ukraina var svenskarna dåliga i specialsituationer och då kom Andrej Sjevtjenko åt att husera som han ville.

– Det viktigaste är att vi uppträder resolut i fasta situationer där engelsmännen är starka, säger Anders Svensson till SVT.

Sett till statistiken ligger Sverige risigt till i EM. Det svenska herrlandslaget i fotboll har nämligen aldrig tagit sig vidare från gruppspelet efter förluster i någon av de två första matcherna i ett mästerskap. Men mästerskapsdebutanten Rasmus Elm tänker inte låta tidigare statistik sänka kämpaglöden.

– Det blir ju tyngre helt klart, men det finns fortfarande chansen. Vi tänker inte ge upp.

Det har inte heller Sebastian Larsson gjort.

– Det är klart att det är mycket tuffare läge än innan premiären men vi vet vad vi måste göra. Nu får vi smälta det här så gott det går och gå vidare och se till att göra det vi måste mot England i kväll, säger Larsson till SR.

Engelska anfallaren Danny Welbeck är övertygad om att England får mer ut av sitt spel mot Sverige än i matchen mot Frankrike. Tränaren Roy Hodgson har antytt att engelsmännen går in för mer offensiv taktik än mot Frankrike.

– Vi kommer att skapa fler chanser än mot Frankrike och då sätter vi bollen i nät. Jag tror också att det kommer att bli en underhållande match för publiken. Det blir full fart direkt från start, säger Welbeck.