Foto: Lehtikuva/AFP/Natalie Magniez

Ny dopningsanklagelse mot Armstrong

Lance Armstrong hann knappt andas ut efter att det amerikanska domstolsväsendet lagt ner dopningsundersökningen mot honom.

Det blev inget åtal mot den tidigare proffscyklisten–numera triathlonist–men nu anklagas han i stället av den amerikanska antidopningsmyndigheten USADA för att ha använt flera olika dopningspreparat.

–Jag har aldrig dopat mig, i motsats till många av dem som anklagar mig. Jag har tävlat i uthållighetsgrenar i 25 år utan skarpa toppar i min prestationsförmåga och klarat över 500 dopningstest utan att prickas, säger Armstrong i ett pressmeddelande.

USADA har stängt av Armstrong från tävlingsidrott tills vidare och han riskerar åter gå miste om sina sju titlar på Tour de France ifall han förklaras skyldig.

Antidopningsbyrån uppger att den samlat på sig bevismaterial av Armstrongs tidigare medtävlare, ett material som sträcker sig ända tillbaka till år 1996. Det nyaste materialet utgörs av blodprover från åren 2009 och 2010, och med dem försöker USADA visa att Armstrong bloddopat sig.

Armstrong, som befinner sig i Frankrike för att förbereda sig inför en triathlontävling, vidhåller att anklagelserna mot honom är grundlösa och baserar sig på samma material som efter behandling i det amerikanska rättsväsendet inte ledde till åtal.

Han måste besvara USADA:s anklagelser senast den 22 juni, varefter processen kan gå vidare.