Topo tog FM-brons i år. Foto: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Ingen ligabasket i Helsingfors nästa säsong

– I vårt möte blev det klart att ToPo inte har ekonomiska resurser att driva ett ligalags verksamhet nästa säsong, berättar basketförbundets vd Vesa Walldén.

 

I fjol blev Esboklubben Honka utan ligalicens efter flera om och men och efter basketförbundets möte i dag blev det klart att huvudstadsregionens enda basketlag i herrarnas liga inte beviljades ligalicens.
ToPos svaga ekonomi var redan ett samtalsämne vid flera tillfällen under säsongen och enligt Walldén var det sist och slutligen ganska klart att klubben inte kommer att spela i Basketligan i höst.
 
– I Honkas fall fattade vi vårt slutliga beslut först senare på hösten men i ToPos fall var det klart att de inte har några realistiska möjligheter att bedriva ett ligalag, säger Walldén.
 
– Det är förstås jättesynd att det inte blir någon ligabasket i Helsingfors, säger Walldén och berättar att resten av lagen inte hade några problem att få ligalicensen.
 
Säsongen 2012–13 spelar det ändå tolv lag i Basketligan då Lappoklubben Korikobrat tar ToPos plats. Korikobrat har under de tre senaste säsongerna spelat i finalerna i division 1, men något avancemang har det inte blivit – förrän nu. Också divisionsettan Forssan Koripojat blir ett nytt lag på ligakartan.
Det är ännu oklart hur ToPo fortsätter sin representationsverksamhet. Farmlaget ToPo Akatemia spelar i herrarnas division 1, i den lägre B-gruppen.