Danmark föll tappert

Danmark gjorde en heroisk insats mot Portugal, men det räckte inte. Darrigt försvarsspel i matchens slutminuter fällde de rödvita.

Danmark låg under med två mål, men lyckades utjämna på två nickmål av Nicklas Bendtner. Ridån för danskarna drogs ner tre minuter före slutet när Silvestre Varela dundrade in 3–2 utan chans för Stephan Andersen i det danska målet. Det danska försvaret hängde inte med och den som följde med misären på närhåll var Simon Poulsen. Efter matchen var han på deppigt humör.

– Det känns verkligt illa när vi kämpade oss så fint in i matchen under den andra halvlekens femton sista minuter. Med tanke på fortsättningen är det bra att vi lyckades visa upp en så här stark karaktär, Jag tycker att vi hade varit förtjänta en poäng, säger Poulsen.

Matchen saknade inte händelser. Portugal tog ledningen i den 24:e minuten. Pepe nickade in en hörna från vänster. Ett identiskt mål med det som Ukrainas Andrej Sjevtjenko gjorde mot Sverige. Det danska försvarets markering var undermåligt och det utnyttjade Pepe.  Danmarks bekymmer fortsatte när Nani hittade Helder Postiga och den före detta Tottenhamanfallaren dunrade bollen upp i nättaket utan chans för Stephan Andersen. Det såg dystert ut för de rödvita som tills dess i anfallsväg var ytterst lamt.

När de flesta trodde att danskarna var i blåsväder slog de till. Ett vackert anfall på vänsterkanten slutade med ett inlägg av Lars Jacobsen till Michael Krohn-Deli, som nickade vidare till Nicklas Bendtner, som i sin tur nickade bollen i mål. Och plötsligt var danskarna med i matchen, trots att en del av lagets supportrar redan hade börjat söka sig mot ölkranarna när laget låg under med 0–2. Sett till spelhändelserna var den första halvleken Portugals, som hade mer finess och fart.

– Reduceringen kom vid ett bra tillfälle, men kanske att vi var lite för passiva under de 30 första minuterna, säger Poulsen.

Tanken på att det danska försvaret har problem stärktes i den andra halvlekens fjärde minut när Cristiano Ronaldo hade ett friläge, men han lyckades inte näta när Andersen gjorde en fin räddning som såg till att danskarnas hopp inte släcktes för gott. Under de första tio minuterna av den första halvleken hade danskarna inte ett endaste ett kvalificerat anfall.

Danmarks första farliga chans i andra halvlek kom i den 62:a minuten när William Kvists skott snubbade träverket och gick knappt över. Danmark bytte ut Dennis Rommedahl mot Tobias Mikkelsen och det gav danskarna mer udd i kantspelet. Mikkelsen skapade några farligheter på högerflanken.
I den 77:e minuten trodde danskarna att det var fråga om offside på Cristiano Ronaldo, men så var inte fallet. Men inte heller den här gången lyckades han i målskyttet.   På ett inlägg från vänsterflanken nickade Nicklas Bendtner bollen i mål via stolpen och händerna på Rui Patricio. Danmark hade en poäng på gaffeln,  men när Varela gjorde 3–2 var saken klar, även om inhopparen Lasse Schöne ännu hade en chans att utjämna, men hans skott gick förbi.

– Det såg bra ut när vi gjorde 2–2, men jag tycker inte att vi skulle ha spelat för ett oavgjort resultat. Man går ju alltid in för att vinna.  Visst skulle det ha varit fint för oss med 4 poäng. Nu måste vi vinna Tyskland i den sista matchen och det blir inte lätt, säger Poulsen.