Anu Nieminen. Foto: EPA/GEORGIOS KEFALAS

Anu Nieminen tackar för sig efter London

Anu Nieminen har beslutat sig för att avsluta sin karriär efter årets OS i London. 34-åriga Nieminen har en lång karriär bakom sig, årets OS blir hennes fjärde.

– Jag älskar fortfarande badminton. Jag gillar både att spela och träna, så det handlar inte om att jag skulle ha tröttnat på sporten. Det kändes bara som om det var rätt tid att lägga av. Mitt liv innehåller annat än badminton. Dessutom hade jag varit med inom idrotten i många år, säger Anu Nieminen, som är gift med tennisspelaren Jarkko Nieminen.

Finlands bästa kvinnliga badmintonspelare tog sin OS-plats i det hektiska kvalspelet genom att koncentrera sig för fullt och satsa allt.

– Jag har inte talat om att avsluta karriären tidigare, för jag har tänkt att jag inte vill göra ett stort nummer av det före London, säger Nieminen.

För Nieminen är det fantastiskt att få avsluta karriären med ett fjärde OS. Att sluta med ett OS betyder att karriären avslutats på topp.

– Redan det att jag kommer att få delta i OS har krävt att jag jobbat hårt. Och det här är ju redan mitt fjärde OS. Visst är det en fin merit, säger Nieminen.

Att Nieminen klarat av att ta en OS-plats är berömvärt. Hon tampades om platsen trots att hon hade problem med sitt knä.

– Det har varit tungt mentalt. Kvalmatcherna stressade mig, och dessutom fick jag kämpa med att knät gjorde ont. Patellasenan har lidit. Att operera är det enda sättet att göra den bättre, men det har inte funnits tid för det under kvalsäsongen, berättar hon.

Nieminen har fått bita ihop tänderna.

– Knät har varit ömt, men man måste bara leva med det. Det gör inte bara ont när jag idrottar. Det kan till och med göra ont då jag sitter i soffan. Men under den senaste tiden har det känts bättre, berättar Anu Nieminen under telefonsamtalet från hemstaden Köpenhamn.

Trots att smärtan i knät stör, är den finländska badmintonspelaren hungrig inför London. Nieminen vill vara i toppform så att den första OS-segern äntligen skulle trilla in på kontot. Hon deltog redan i OS i Sydney, Aten, och Peking men saknar fortfarande en delseger. Nieminens magra OS-framgång beror på att lotten inte gynnat henne då motståndet avgjorts. Hon har alltid fått möta de bästa i världseliten.

– I badminton är det vanligt att man förlorar matcher och så har det gått för mig i OS, trots att jag alltid har gett allt. Men visst stör förlusterna mig. Jag åker till OS för att spela om segern, säger Nieminen.