Gary Bettmann (mitten) har långa arbetstimmar framför sig.

NHL-förhandlingar om kollektivavtal på gång

NHL-chefen Gary Bettman tror att ligan och spelarföreningen kommer att börja förhandla om ett nytt kollektivavtal under de närmaste veckorna.

 

– Det sker i små eller stora grupper och båda parterna meddelar vad de vill diskutera, säger Bettman.
– Vad jag förstått är spelarföreningen redo att börja diskutera och nu försöker vi bara hitta lämpliga datum.
 
Det nuvarande avtalet går ut i september och i amerikansk press har det förekommit rikligt med spekulationer om att något nytt inte blir klart i tid. Bettman anser att det är frågan om ren spekulation.
 
– Ligan och spelarföreningen har inte ens inlett förhandlingarna, så de uppgifterna måste vara grundlösa.
 
OS viktigt
 
Då kollektivavtalet kommer på tal nämns alltid OS i Sotji. NHL kan i princip stoppa sina spelare från att delta genom att inte lägga in något uppehåll i grundserieschemat. Bettman tror ändå inte att den olympiska ishockeyturneringen blir någon knäckfråga i förhandlingarna.
 
– För- och nackdelarna med att delta i OS måste vägas mot varandra. Vi måste också komma ihåg var de följande två vinterspelen hålls (Ryssland och Sydkorea). Vilket beslut vi än fattar så ska det vara för sportens och spelarnas bästa, säger Bettman.
 
Han är också hoppfull gällande omdiskuterade klubbarna Phoenix Coyotes och New Jersey Devils. Båda har haft ekonomiska problem och Phoenix ägs för tillfället av ligan. Det har förekommit spekulationer om att laget flyttas till Kanada.
 
– Jag är inget fan av spekulationer, så jag gissar inte vad som händer om Phoenix inte får ordning på verksamheten, svarade Bettman på frågan om ligan är redo att driva laget i en säsong till.
 
New York Islanders har länge varit föremål för spekulationer eftersom lagets hemmaarena på Long Island är gammal och omodern med NHL-mått mätt. Bettman tog också upp den saken då han träffade pressen i samband med första finalmatchen i Stanley Cup-slutspelet.
 
– Islanders behöver en ny arena. Men Charles Wang (klubbägare) är trots allt beredd att undersöka alla alternativ för att hålla laget i New York-området, säger Bettman.
 
Ett aktuellt alternativ är en ny arena i stadsdelen Brooklyn. Basketlaget New Jersey Nets är redan klart för spel i arenan och har bestämt sig för att byta namn till Brooklyn Nets.