Italien kan dra sig ur EM-fotbollen – Estland in?

Det italienska fotbollslandslaget kan komma att dra sig ur EM på grund av de senaste spelskandalerna. Vilket land ersätter i så fall? Jo, Estland verkar ligga bäst till.

Italiens uppladdning inför fotbolls-EM, som startar fredagen den 8 juni, har varit kantad av skandaler. Först uteslöts ytterbacken Domenico Criscito från truppen efter att det uppkom att han är misstänkt för inblandning i den stora härvan med illegalt spel som nyligen avslöjades.

– Vi vidhåller att spelarna som är inblandade i utredningen inte kommer att vara med i EM-truppen, säger förbundskaptenen Cesare Prandelli till tv-kanalen Rai.

– Jag skulle vilja prata om fotboll, men det som pågår tvingar oss till något annat, fortsätter han.

Buffon i blåsväder

Under fredagen dök det dessutom upp misstankar kring landslagsmålvakten Gianluigi Buffon. Enligt italienska uppgifter har han gjort av med närmare 1,5 miljoner euro på illegalt spel hos en tobakshandlare som är spelombud i Parma, under en period på endast nio månader med start 2010.
I fall det dyker upp fler historier kring spelskandaler kan detta få konsekvensen att Italien väljer att dra sig ur mästerskapet.

– Om det är bäst för fotbollen om Italien inte är med i EM, då är det inget problem. Det skulle inte vara något problem för mig. Det finns saker i livet som jag tycker är mer viktiga, säger Prandelli, vars Italien har Spanien, Irland och Kroatien i sin grupp.

Estland kan ersätta

Men skulle de nu hoppa av, vilket land tar deras plats?
De länderna som bör vara närmast att ersätta i så fall är de fyra som förlorade sina matcher i playoff i november förra året. Dessa är Bosnien-Hercegovina, Turkiet, Montenegro och Estland.

Turkiet och Montenegro förlorade sammanlagt med 0–3 medan Estland och Bosnien åkte ut med totalt 1–5 och 2–6. Däremot kom Estland tvåa i den kvalgrupp som ett överlägset Italien vann efter att ha tagit 26 av 30 poäng.

Att ett land drar sig ur ett fotbollsmästerskap inträffade för exakt 20 år sedan, då Jugoslavien på grund av kriget på Balkan inte medverkade i EM i Sverige 1992. Då ersatte Danmark, som sedan vann hela turneringen.