Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Suveränt Ryssland lekte hem guldet

Obesegrade genom hela VM-turneringen och överlägsen segrare i både semifinalen och finalmatchen. Det råder ingen tvekan om att guldet gick till rätt adress då Ryssland efter en kort paus kan titulera sig världsmästare igen.

Det var som om rinken hade krympt några storlekar och målen flyttats närmare varandra. Så snabbt och guldhungrigt var det ryska laget från nedsläpp till slutsummern i finalen.

Den blivande världsmästarens snabbhet och fysik underströks ytterligare av det långsamma tempo som Finland och Tjeckien bjudit på i samma arena några timmar tidigare.

När det röda jublet till slut bröt ut i full styrka efter 6–2 mot Slovakien var det ett guldvrål Ryssland hade väntat på en silvervår samt i fjol då man snuvades på medalj. Sitt senaste VM-guld tog Ryssland 2009 då man förnyade titeln från året innan.

I finalen i Helsingfors var det aldrig någon fråga om det var Ryssland eller Slovakien som skulle tituleras bäst i världen när man satte punkt för mästerskapet.

Det var visserligen Slovakien som genom sin backbjässe Zdeno Chara gjorde öppningsmålet efter bara en minuts spel. Men efter det fick finalskrällen Slovakien ägna sig åt att försvara och hoppas på att Jan Loca i målet skulle fortsätta att lysa och kasta sig framför skridskorna på de fysiska ryska anfallarna.

När man satte punkt för den första perioden hade Ryssland utjämnat genom Alexander Semin, 1–1, och ett ledningsmål från favorithåll hängde i luften.

I den andra perioden gick målen sedan från att hänga i luften till att omsättas i praktiken och senast nu avgjordes guldstriden. Under ledning av Semin, som var ett ständigt orosmoment för Laco, hann de ryska spelarna överallt och tacklade allt som rörde sig, inklusive domarna.

Målvakten Laco kunde inte belastas för kvällens många fullträffar – men efter Pavel Datsjuks 5–1 med dryga kvarten kvar att spela fick han ge över ansvaret till andramålvakten Peter Hamerlik.

Avslutningen på den drygt två veckor långa VM-turneringen blev en väntan på att det bubblande ryska jublet på arenaläktarna och isen skulle få bryta ut på allvar.

Det enda frågetecknet som återstod var om Alexander Ovetjkin eller Jevgenij Malkin skulle göra mål i finalen, något som bägge stjärnorna var synbart sugna på.

Malkin lyckades när han fick signera guldet med sitt 6–2-mål då bara två minuter återstod innan startskottet för guldfesten gick.

Segergesten skvallrade om att det här var ett mål som Malkin oerhört gärna ville göra och hopen av lyckliga spelare om att det var ett gäng individuella stjärnor som njöt av att visa tvivlarna att de i allra högsta grad klarar av att samarbeta om insatsen är tillräckligt hög.

Ryssland–Slovakien 6–2 (1–1, 3–0, 2–1)
Ryssland världsmästare, silvret till Slovakien

Bästa betyg
Kandidaterna är många, men i finalen höjde sig Pavel Datsjuk som vanligt när det verkligen gällde. Datsjuks betyg blir en tia. I summeringen av VM får också maskoten, Hockey Bird, en full tia för sin hysteriska energi som höll i sig från dag till dag.

VM-temperaturen
I väntan på följande turnering, om ett år, kommer hockeytemperaturen i Finland att vara svalare än inför det nyss avslutade mästerskapet. Att Ryssland spelar i Helsingforsgruppen nästa vår är däremot positivt med tanke på publikintresset.

LatläxanRyssland spelade tio matcher i VM inte bara utan förlust utan också utan att tappa en enda poäng. Latläxan går till samtliga motståndare, inklusive lejonen, som inte klarade av att rubba mästarna en tum.

---------------------------------------

All Star-laget i VM

Målvakt: Jan Laco, Slovakien.
• Backar: Zdeno Chara, Slovakien, och Ilja Nikulin, Ryssland.
• Anfallare: Patrick Thoresen, Norge, Jevgenij Malkin, Ryssland, och Henrik Zetterberg, Sverige.
• Värdefullaste spelaren (MVP): Jevgenij Malkin.